Hokejisté Jihlavy a Třebíče se chystají na led. Před každým zápasem ale budou muset na testy

4. listopad 2020 09:48

Profesionální sportovci se mohou z rozhodnutí vlády vrátit na stadiony. Nejvyšší domácí soutěže v hokeji a fotbale plánují první zápasy už na víkend.

Jak to ale bude s nejpopulárnějšími sporty o soutěž níž? Právě tam totiž působí i tři profesionální kluby z Vysočiny.

Nehrají od 12. října

Od 12. října stojí všechny sportovní profesionální i amatérské soutěže v České republice. Opatření, které vláda vyhlásila v souvislosti s šířením nemoci covid-19, se tak dotklo i sportovních klubů a sportovců na Vysočině.

Aktuálně by se ale opět mohlo začít hrát alespoň na profesionální úrovni. Otázkou ale zůstává, kdy a za jakých podmínek se mohou fotbalisté FC Vysočina a hokejisté Dukly Jihlava nebo Horácké Slavie Třebíč do svých soutěží zapojit.

Přísná opatření

Zakřičet si na stadionu diváci prozatím šanci nedostanou, doma u obrazovek by to ale vyjít mohlo. Na úterní tiskové konference Národní sportovní agentury totiž její předseda Milan Hnilička (za ANO) potvrdil návrat profesionálních sportů, který den předtím schválila vláda,

„Ty soutěže si budou moci žádat o výjimky tak, aby se mohlo začít hrát za velmi přísných opatření. Opatření se budou týkat testování před každým zápasem, budou se týkat udržování rozestupů, počtu lidí na sportovištích během těch zápasů.“

Testování před každým zápasem?

Samotná opatření se pak mají každému profesionálnímu sportu přizpůsobit na míru. Třeba hokejové kluby v Chance lize si totiž nedokážou představit, že by měly hráče testovat před každým zápasem jako fotbal, kde se obvykle hraje jednou týdně.

„Když si spočítám, že by jeden ten test měl stát 1500 korun, tak jste na 45 tisících před každým zápasem. Nehovořím o tom, že se někdy hrají tři nebo by se hrály tři zápasy,“ upozorňuje na finanční náročnost celého podniku předseda třebíčského hokejového klubu Martin Svoboda.

Svaz pomůže

Klubům první hokejové ligy by ale mohl v tomto ohledu pomoci svaz, jak přiznal na tiskové konferenci jeho předseda Tomáš Král. „Já pevně věřím, že i tady najdeme společnou cestu a jsme ochotni tomu ekonomicky pomoci.“

Hokejové kluby z první ligy už proto sondují, jestli mohou začít svolávat hráče zpět na led. Třeba v Jihlavě by mohli trénovat hned ve středu, klub totiž celou dobu udržuje v hale zmražený led, říká jednatel Jihlavské Dukly Bedřich Ščerban. „Mohli bychom začít, pokud to bude tak, že se můžeme sejít a začít. Ale nevím, jak jiné kluby, města rozpustila ledy.“

Na zveřejnění podmínek znovuspuštění profesionálních soutěží nečekají pouze hokejisté, ale také fotbalisté z FC Vysočina Jihlava. Fotbalová asociace totiž zvažuje restart dvou nejvyšších soutěží už o víkendu. Možnost výkonu svého sportu pak mají dostat i profesionálové z individuálních sportů jako je třeba plavání nebo judo.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související