Hnijící maso, zkažená vejce. Zemní plyn je v těchto dnech více cítit, kvůli možným únikům

27. listopad 2021 06:10

Dělníci v těchto dnech přidávají k zemnímu plynu zapáchající látku. Před topnou sezónou chtějí odhalit možné netěsnosti v potrubí.

Hnijící maso nebo zkažená vejce. Přesně tak je cítit látka, která se před jeho vypuštěním do distribuční sítě přidává do zemního plynu. Pokud v těchto dnech ve svém bytě ucítíte nezvyklý zápach, měli byste vzít telefon a zavolat pohotovostní linku plynařů.

V celé zemi se totiž do zemního plynu přidává více odorantu, který má s počínající topnou sezónou odhalit možné netěsnosti v potrubí.

Předávací stanice

S Tomášem Vackem ze společnosti EGD vstupujeme do vysoce zabezpečené předávací stanice v Dubu u Tábora. „Jedná se o prvek kritické infrastruktury státu, proto zabezpečení, které tu vidíte, proto hlášení na dispečink.“

Plyn z Dubu u Tábora proudí nejen na jih Čech, ale i na Pelhřimovsko. „Tady dochází k předávání toho plynu mezi tranzitní společností a distribuční společností.“

Zápach plynu

Kromě regulace tlaku se do zemního plynu přidává také látka, která mu dává charakteristický zápach. Na místě jsou speciální čerpadla, která vstřikují chemikálii přímo do plynovodu.

V těchto dnech se do plynu přidává mnohem více zapáchající příměsi než obvykle. „V tuto chvíli dáváme místo 10 miligramů na proteklý kubík 30 miligramů. Pokud bude někde únik zemního plynu, i běžný člověk zachytí menší množství svým čichem.“

Tomáš Vacek ze společnosti EGD doporučuje v takovém případě zachovat klid a volat telefonní číslo 1239, což je pohotovostní linka plynařů napříč celou Českou republikou.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio