Hledají se „ajťáci“. V celém Česku jich chybí tisíce a Vysočina nemůže konkurovat v platech

14. říjen 2021 07:00

IT firmy nejen na Vysočině hledají složitě nové pracovníky. Na trhu práce jsou v současnosti nedostatkovým zbožím. Podle odhadů jich chybí v České republice až 20 tisíc.

Poptávka po digitalizaci nebo vývoji nových aplikací kvůli epidemii koronaviru narostla, IT firmy se ale potýkají s nedostatkem pracovníků. Podle odhadů Asociace pro aplikovaný výzkum v IT jich v České republice chybí až 20 tisíc.

V regionech jako Vysočina navíc nejsou společnosti pokaždé schopné platově konkurovat nabídkám z velkých měst jako Praha nebo Brno a sehnat schopného programátora je pro ně téměř nemožné.

Pracuje pro banku…

„Momentálně pracuji pro velkou banku v Česku, na IT projektu, který umožňuje vývojářům nasazovat aplikace.“ Jan Zimolka přijel do Jihlavy jen na skok, aby odvolil v parlamentních volbách, a zase se vrací do Prahy, kde po studiích zůstal.

Návrat na Vysočinu ho zatím neláká. „Na Vysočině moc těch nabídek není a určitě nejsou tak platově ohodnocený, jako právě v Praze nebo v Brně, kde sídlí ty velké firmy.“

Konkurence v platech

Že konkurovat platovým nabídkám z Prahy nebo z Brna je pro firmy z Vysočiny složité, potvrzuje třeba Tomáš Prchal z jihlavské IT společnosti, která vyvíjí mimo jiné účetní software Pohoda. „Je problém obecně získat nějaký programátory napříč Vysočinou nebo Českou republikou.“

Společnost by přitom podle Tomáše Prchala v současnosti uvítala klidně i dvacet IT specialistů. „My nejsme kapacitně omezení, a pokud se nám podaří sehnat dostatečný počet programátorů, tak my pro ně tu práci rozhodně máme.“

Vzdělání v Jihlavě a cizinci

Protože jsou na pracovním trhu možnosti omezené, snaží se společnost zapracovávat absolventy z jihlavské VŠPJ, u kterých věří, že by nemuseli z Vysočiny odejít do velkých měst.

Podle Jaromíra Hanzala z Asociace pro aplikovaný výzkum v IT by tzv. vysávání mozků z regionů mohla zastavit třeba větší rektrutace cizinců. Tomu ale brání byrokracie ze strany státu. „Vyřídit víza, získat trvalé pobyty je nesmírně náročný pro firmy. Nedej bože, když je to třeba specializovaný vývojář z Indie, to je v podstatě nemožné. A je to taky pro firmy velký problém.“

Nedostatek IT pracovníků navíc může podle Jaromíra Hanzala vést k pomalejší digitalizaci například u průmyslových podniků a tím i snížit jejich budoucí konkurenceschopnost na globálním trhu.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související