Hlavně zastrašit nepřítele. Čeští vojáci cvičí v rámci mezinárodního kontingentu na Slovensku

1. květen 2022 06:00

Zastrašit nepřítele. To je hlavní poslání nejen vojáků z letecké základny v Náměšti nad Oslavou, kteří už dva týdny operují na Slovensku spolu s kolegy z NATO.

Mají za sebou mise v Afghánistánu či Iráku a jen málokdo z nich by si pomyslel, že další zahraniční operace je čeká na Slovensku. 

Výcvikový prostor Lešť

Už více než dva týdny jsou stovky českých vojáků včetně těch z letecké základny v Náměšti nad Oslavou ve výcvikovém prostoru Lešť nedaleko Zvolena. Společně s dalšími spojenci z NATO tam posilují obranu proti možné agresi.

Skupinka bojovníků se pohybuje v sevřené formaci a stále dokola piluje zajištění budovy při boji v zastavěné oblasti. Jsme na vojenské základně Lešť nedaleko slovenského Zvolena, kde jsou čeští vojáci součástí mnohonárodního kontingentu, který má posílit východní křídlo NATO.

Jsme vojáci …

Nezanedbávají tam výcvik a to i přesto, že mají mnozí za sebou zkušenosti ze zahraničních misí. „Je to odlišné ty operace. Tady vesměs cvičíme, léčky apod. V Afghánistánu se hodně jezdí patroly,“ řekl jeden z vojáků. 

Jste připraveni, že by to mohlo přerůst v něco jiného než jen cvičení? „Jsme vojáci, každý počítá i tady s tím scénářem.“

S dalším členem vojenské posádky stoupáme na střechu jednoho z domů, kterých je na místě vystavěno několik. „Imituje to indicko - afghánskou vesnici, v pozadí vlevo je místo, kde se cvičí z ostrou střelbou zásahy v místnostech.“

Na místě startuje také průzkumný bezpilotní dron, kromě jiného tam cvičí také odstřelovači. 

Hlavně zastrašit …

Vycvik ale není to hlavní, proč tam vojáci jsou. Hlavním důvodem je válka na Ukrajině, která přímo sousedí se Slovenskem. „V rámci zhoršování bezpečnostní situace je primárním úkolem odstrašení. Není důvodem skrývat naše schopnosti, naše dovednosti, aby protivník viděl, že tady opravdu máme profesionální jednotky,“ řekl velitel celého kontingentu plk. Tomáš Unzeitig. 

To je také důvod, proč nejsou v prostoru Lešť vojáci jen z jedné jednotky. Kromě České republiky se na posílení východního křídla podílí také Slovinsko, Nizozemí, Německo, Spojené státy a Slovensko.

Spustit audio