Havlíčkův Brod se dočkal, do otevření nové knihovny zbývají pouze týdny

8. červenec 2020 06:00

Už koncem prázdnin by mohla otevřít zbrusu nová krajská knihovna v Havlíčkově Brodě. Knihy v ní zatím nenajdete, zato květiny už tam pravidelně zavlažují.

Stavba Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě je téměř u konce. Firma už dokončuje poslední práce a 17. července předá hotovou budovu kraji, aby do ní nastěhoval vybavení a to hlavní - knihy.

Dělníci na stavbě Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě právě montují zábradlí. Práce se pomalu blíží do finále. Na první pohled si všímám zeleně, která zdobí velkou část zdí prosklené budovy.

Všude rostliny

Jak říká vedoucí provozu firmy Zlínstav, která knihovnu stavěla, Jiří Hruška, zelenou výzdobu najdou čtenáři i uvnitř: „Jsou tady externí rostliny, které jsou zavlažovány kapénkovou závlahou. Všechno je řízené elektronicky, jsou tam čidla na teplotu, na vlhkost.“

Lidé si navíc u čtení knihy budou moci vypít kávu nebo čaj, případně posedět na terase, pokračuje náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla (ANO): „Ta knihovna je navržena jako multifunkční budova, samozřejmě nahoře jsme se byli podívat na terase, bude zde multifunkční přednášková místnost, kavárna, dětský koutek, využijí to úplně všichni.“

Hlavně knihovna

Budova ale stále zůstane primárně knihovnou. Podle Martina Kukly se sem vejdou statisíce knih. „Kapacita pro běžného čtenáře k výpůjčce bude 125 tisíc knih a bude v prvním patře, jak jsme se byli podívat a samozřejmě ta kapacita, co se týká skladovacích prostor a archivu depozitáře, bude 300 tisíc knih.“

Lidé si tak už na podzim budou moci vybrat knihy všech možných žánrů. Kraj totiž knihovnu převezme už 17. července, hned poté ji začne zařizovat.

Vedle knihovny navíc vzniká i parkovací dům a klasické parkoviště. V Havlíčkově Brodě tak přibude zhruba 45 nových parkovacích míst.

autoři: Daniela Brychtová , mik

Související