Havlíčkobrodské muzeum připomíná méně známá díla Jaroslava Haška

11. duben 2023 11:39

Nová výstava nazvané Člověk míní, hospoda mění věnovaná spisovateli Jaroslavu Haškovi je k vidění v havlíčkobrodském muzeu. Lidem nabídne například i ukázky z méně známých spisovatelových kabaretních her.

Jednou z méně známých Haškových her je představení Hora Olivetská aneb Výprava Čechů v Jeruzalémě. Hašek na této kabaretní hře spolupracoval s Františkem Langerem a Josefem Machem. Jejich spolek následně jako Strana mírného pokroku v mezích zákona kandidoval ve volbách v roce 1911. „ Celé to bylo založené na mystifikaci. Například říkali, že pokud vyhrají ve volbách, že se například ohradí proti zemětřesení v Mexiku,“ připomněl kurátor muzea Martin Firon.

Kabaretní hra Hora Olivetská byla součástí vernisáže výstavy. Zahráli ji zaměstnanci muzea společně s několika dobrovolníky. Podle Martina Firona si zároveň představení kvůli době vzniku vyžádalo i pár vysvětlivek. „Jako Divadlo Járy Cimrmana prokládalo své hry komentovanými proslovy, tak i my jsme byli nuceni přistoupit k něčemu podobnému, abychom vysvětlili kontext celé hry,“ říká.

Kromě historických souvislostí připomněli muzejníci lidem i různé dobové časopisy a osobnosti.

Spustit audio

Související