Hasičům v Jamném shořela veškerá technika. A roky museli vydělávat na novou

11. prosinec 2015

Dobrovolní hasiči z Jamného na Jihlavsku se také ucházejí o titul Dobráci roku. Jamné je vesnice u hlavního tahu z krajského města na Žďár nad Sázavou a pomyslnou hasičskou hadici tam drží 74 členů. Jinak sbor funguje už 117 let. A jak už to bývá, na začátku bylo několik ničivých požárů.

„Funguje to k 1. lednu 1898,“ říká velitel Lukáš Boháček a pokračuje Anita Sekničková: „Kvůli požárům vlastně celý sbor vznikl, založil ho František Čermák. Požáry vznikaly nejčastěji kvůli špatným komínům. Původně totiž byly komíny i střechy dřevěné.“

Největší požár zachvátil Jamné v roce 1912 v chalupě u Holubů. „Bohužel, kromě chalupy shořela téměř celá hasičská technika, veškerá vědra a sekery. Později to museli dokupovat z výdělku z plesů. Hasiči tehdy skutečně přišli o všechno a tak také vznikla tradice plesů u nás,“ dodává Anita Sekničková.

Hasiči z Jamného

Proč při požáru chalupy shořela hasičům technika, není jasné. Oheň se záhy rozšířil a v dotčeném roce 1912 shořela téměř půlka vesnice.

Tradici plesů přerušili před třiceti lety. Kvůli fatální ostudě

Hasiči na vesnicích pořádají plesy a stejné to bylo v Jamném. Před třiceti lety ale plesy skončily. „Přestalo to kvůli administrativní chybě. Všechno bylo připravené, jen nikdo nepozval kapelu. To byl tak obrovský trapas, že jsme se na 30 let odmlčeli a tradici obnovili až v roce 2012.“

O veselé zážitky nouzi nemají

Hasiči v Jamném mimo jiné také soutěží a to s sebou nese řadu komických situací, vzpomíná velitel Lukáš Boháček: „Je to asi pět, co jsme byli na soutěži na jižní Moravě. Kolegovi se zamotala hadice, on ji nemohl zkrotit, pustil ji, ona vystřelila a druhého kolegu na druhém proudu sestřelila. Ten se přetočil, udělal kotrmelec a útok by bohužel neplatný.“

Mladí hasiči pomáhají s charitou

Hasičská mládež z Jamného se kromě nácviku hasičských a sportovních dovedností věnuje charitě. „Účastníme se pravidelné akce Český den proti rakovině. Chodíme po vesnici a prodáváme žluté kytičky. Také jsme se zapojili do akce Popálky, chceme podpořit popáleninové centrum,“ jmenuje jen některé z aktivit Anita Sekničková, která má hasičský dorost na starosti.

Dobrovolné hasiče z Jemného můžete až do pátku 18. prosince 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) JAMNE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Mladí hasiči z Jamného
Hasiči z Jamného
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.