Hasičské zbrojnice na Vysočině se otevřely veřejnosti. Profesi přibližují i častá cvičení

1. květen 2014
Zprávy z

Hlavně rodiny s dětmi dnes na Vysočině využívají dne otevřených dveří u hasičů. V profesionálních stanicích se dozvídají o zásahových akcích a poznávají vybavení výjezdových aut. Například vakuová nosítka nebo zachycovač airbagů a vysílačky, se kterými hasiči kromě ostrých zásahů pořádají častá cvičení.

„Hasiččina mě zajímá a děti také. Mně se líbí kompletní technika, hasiči se dostanou vesměs všude. Viděl jsem tu vyprošťovací techniku při nehodách, nůžky a obojživelníka,“ popisuje jeden z návštěvníků žďárské hasičské zbrojnice na Vysočině.

Malou sondu do práce vysočinských hasičů přinášejí i časté tréninky. Na extrémních místech cvičí pravidelně, aby se připravili na náročné situace. K taktickému cvičení jim nedávno posloužil například bývalý internát zemědělské akademie v Havlíčkově Brodě.

Vyzkoušeli si v něm záchranu zraněných studentů po výbuchu propanbutanové lahve. Připojily se i další složky integrovaného záchranného systému - zdravotníci i policisté.

Hasiči se pravidelně vydávají také do stok a kanálů, aby nacvičili průběh záchranných prací ve stísněných podmínkách. S figuranty, svázanými na nosítkách, si zkoušejí jejich vyprošťování.

„Každý výcvik je docela pestrý a fyzicky náročný, ale všichni jsme tady výborně fyzicky připravení, takže to není problém. Jak se říká: těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Štěstí přeje připraveným,“ prozrazuje Petr Matějka.

Do 21 stanic profesionálních hasičů se můžou návštěvníci vydat až do neděle. Na Vysočině jsou otevřeny všechny.

autoři: ost , Hana Mikulincová
Spustit audio