Hasiči z Přibyslavi čistili i pavilón pro lachtany nebo tygří výběhy

1. duben 2016

Dalším sborem, který se uchází o titul Dobráci roku, je ten z Přibyslavi. Město na Havlíčkobrodsku má vlastní hasiče už od roku 1875, tehdy hasičstvo založili po sérii ničivých požárů. Po roce 1989 navázali současní hasiči na práci svých předků a fungují dodnes. Sbor je výjezdový se spoustou moderní techniky. Zasahují i stokrát ročně.

V Přibyslavi je kromě hasičské jednotky také Centrum hasičského hnutí. Právě do tohoto muzea přijíždějí delegace prakticky z celého světa. Stejně se tam objevila skupina ze Švýcarska. „Byli tady a chtěli poznat sbor z Přibyslavi. Uspořádali jsme hostinu s tancem a hudbou a oni nás pozvali asi po dvou letech zase k nim. Byl to krásný zájezd,“ vzpomíná starosta přibyslavských hasičů Josef Sobotka.

Popisuje tak vitríny v sále hasičů, kde jsou předměty nejenom ze Švýcarska, ale i Holandska a Japonska.

Přibyslav má partnerské nizozemské město Mook en Middelaar. „Máme tady i jejich uniformu.“

Japonci nechápali, jak můžeme pomáhat dobrovolně

Asi před osmi lety byli v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku Japonci. „Zajímalo je, jak žije normální sbor a podivovali se nad tím, jak můžeme něco pro druhého dělat zadarmo. Říkali: tam u nás za peníze. Oni moc neznají slovo dobrovolný,“ dodává starosta a ukazuje dárek od asijské delegace – uniformu.

Hasiči, Přibyslav

Hasiči na rozhraní tří okresů

Hasiči z Přibyslavi jsou sice dobrovolnou jednotkou, ale velmi často vyjíždějí k různým zásahům – od dopravních nehod přes požáry až k technické pomoci. V garážích proto stojí moderní zásahová vozidla. „Jednotku tvoří 16 členů, vyjíždíme vždy spolu s profesionálními hasiči. A jelikož jsme na rozhraní tří okresů, tak vyjíždíme s jednotkou z Havlíčkova Brodu, Žďáru nad Sázavou, ale i Polné a Chotěboře,“ upřesňuje velitel Jiří Votava.

Pomyslné sirény se v Přibyslavi rozezní šedesát až stokrát ročně. „Loni to byly především požáry, ale většinu zásahů tvoří technické pomoci. Vyjíždíme otevírat byty, odsávat včelstva, párkrát jsme byli také při dlouhodobém výpadku energie dodávat elektřinu do kravína na dojení. Také jsme vyprošťovali koně zaklíněného mezi dvěma stromy.“

Hasiči z Přibyslavi

ZOO Praha

V roce 2013 byla přibyslavská jednotka na pomoci pražské ZOO. „Čerpali jsme a čistili pavilon lachtanů, kam bylo nutné urychleně přemístit evakuovanou samici Abeby, která měla desetidenní mládě. Také jsme byli v pavilonu goril nížinných, čistili jsme tygřince, stěhovali tučňáky a další,“ dodává Jiří Votava.

Dobrovolné hasiče z Přibyslavi můžete až do pátku 8. dubna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) PRIBYSLAV na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

SDH Přibyslav
autor: dak
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka