Hasiči ve Staré Říši nevymřou! Dětí máme dost, říká starosta

8. duben 2016

Hasiči ve Staré Říši na Jihlavsku se také ucházejí o titul Dobráci roku. Sbor byl založen před sto třiadvaceti lety a dodnes funguje. A ne neúspěšně. Loňský rok byl ověšen vavříny z okresní soutěže i z celostátní ligy. Hasiči mají dostatek dorostu a právě děti dosahují výrazných úspěchů.

„Máme asi 85 členů, z toho je 21 dětí. Dá se říci, že naše činnost je zaměřená na děti. V současné době máme dvě družstva mladších žáků a jedno starších a také tři dorostence,“ říká Josef Novák, starosta SHD Stará Říše. „Je to předzvěst toho, že hasiči ve Staré Říši nevymřou,“ usmívá se.

S dětmi ve Staré Říši pracují celoročně tři vedoucí. „V zimě chodíme každou sobotu do tělocvičny, máme nácviky, jezdíme na výlety.“

SDH Stará Říše

Disciplín, které se děti učí, je hodně. „Učí se uzly, pak máme nácvik na štafety. Ony ty děti dnes umí víc uzlů než ti dospělí hasiči,“ směje se starosta Novák a sám dodává, že uzlování učí a tedy ovládá: „Vedu ty mladé hasiče, tak předpokládám, že to znám. Kromě dračí smyčky je učíme tesařský uzel, plochou spojku, lodní uzel, zkracovačku.“

Postoupili do kraje

Starší hasiči ze Staré Říše loni postoupili až do krajského kola. „Na okrese byli druzí, postoupili do kraje. To bylo poprvé, co se Stará Říše tak daleko dostala.“

Dospělí hasiči nezůstávají pozadu, účastní se extraligy v požárním útoku. „V loňském roce byli třetí v extralize. Loňský rok tak byl mezníkem. Dospělí skončili třetí nejlepší v celé republice, mladí druzí na okrese,“ chválí si starosta Josef Novák.

Dobrovolné hasiče ze Staré Říše můžete až do pátku 15. dubna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) RISE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

SDH Stará Říše, muži při stavění májky
SDH Stará Říše, dorost
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.