Hasiči v Putimově si sami postavili stříkačku

18. září 2015

O titul Dobráci roku se uchází také sbor dobrovolných hasičů z Putimova na Pelhřimovsku. Vesnici najdeme těsně pod vrcholem poutního Křemešníku. Tamní hasiči – muži patří k nejmladším a své nadšení by mohli rozdávat. Ženy hasičky nezaostávají, jsou úspěšné a také nadšené.

V Putimově žije 270 lidí, ze kterých je 90 hasičů. Zbrojnice vypadá jako průjezdná garáž. „Máme tady stříkačku a hasičské auto. Jinak poháry, hadice a zásahové oblečení,“ říká velitelka ženského družstva SDH Putimov Pavlína Pihávková.

V bedně je hasičská stříkačka vlastní výroby

Za hasičským autem tahají putimovští hasiči stříkačku. „S tím se jezdí na ty soutěže, to je tady otevře a máme tam materiál na soutěž,“ vysvětluje velitelka. Stříkačku vyráběli putimovští hasiči sami. „Motor a čerpadlo máme od pana Poláška, zbytek dělali kluci.“ Hasit se s novou stříkačkou nedá, je jen na soutěže. „K požárům máme jinou.“

Muži – hasiči jsou velmi mladí

Řada mladíků z Putimova na Pelhřimovsku nehraje například fotbal, ale jsou u hasičů. „Do míče jsem taky kopal, pak jsem ale čichl k hasičům. Člověk se koukne různě po okolí, pozná nové lidi. Přeci jen každý sport vás baví, když se pořád zlepšujete,“ chválí si hasič Václav Miřátský.

Na Slovensku aktivní dobrovolné hasiče nemají

Mezi putimovskými hasičkami je i Lenka, původem ze Slovenska. „Mě to hodně zajímalo, pocházím ze Slovenska a neznám to. Ptala jsem se, jestli náhodou by nebylo místo i pro mě, asi po dvou letech se mi ozvali a jsem tady,“ směje se.

Dobrovolné hasiče z Putimova můžete až do pátku 25. září 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) PUTIMOV na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.