Hasiči na střeše Evropy. Tak o sobě mohou mluvit jen v Nové Bukové na Pelhřimovsku

25. březen 2016

Další sbor, který se uchází o titul Dobráci roku, je z Nové Bukové na Pelhřimovsku. Malá obec s necelou stovkou lidí má asi čtyřicet hasičů. Místní sbor byl založený v roce 1905, a jak říká starosta Jaroslav Zelenka, historie je velmi bohatá už jen těmi akcemi, které hasiči pořádají.

Nová Buková má na rozdíl od ostatních vesnic jednu výjimku – v katastru obce se totiž nachází takzvaná střecha Evropy. „Asi tam 400 metrů odtud směrem na Pelhřimov je hřeben Evropy. Má to tu zvláštnost, že mi teď sedíme v povodí Dunaje – Černého moře a kdybychom šli těch 400 metrů směrem na Pelhřimov, tak budeme v povodí Severního moře,“ vysvětlil starosta Jaroslav Zelenka.

Onu pomyslnou střechu rozvodí Evropy tvoří železniční domek u kolejí.

Hasiči, Nová Buková

A z jakého povodí berou bukovští hasiči vodu? „To je správná otázka, hasiči berou převážně vodu z povodí Dunaje, tedy Černého moře. Naše vesnička je přilepená k jižnímu svahu hřebene a ta voda přirozeně teče sem do toho jižního povodí.“

Když nehoří, hasič nedělá nic, směje se starosta

Když nehoří, hasič nedělá nic, dozvídáme se od starosty Jaroslava Zelenky. „To má každý hasič rád,“ usmívá se a zároveň dodává, že bukovští hasiči nejsou pozadu ani ve sportu. Pravidelně se účastní soutěží v požárním útoku.

Stříkačku taháme za traktorem

Ve zbrojnici hasičů z Nové Bokové nestojí žádné auto. Sbor má pouze stříkačka PS12, kterou dopravuje různými způsoby. „Některý z členů nám s ochotou a láskou zapůjčí traktor a jedeme. Pokud není traktor, musíme stříkačku sundat z přívěsu, dát ji na automobilový vozík a táhneme ji za autem. Mívali jsme tu žebřík, který museli obsluhovat dva lidi, ten už ale nemáme,“ dodává starosta SDH Nová Buková Jaroslav Zelenka.

Dobrovolné hasiče z Nové Bukové můžete až do pátku 1. dubna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) BUKOVA na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

SDH Nová Buková při útoku
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.