Hamry nad Sázavou chtějí náměstí

31. říjen 2012
Zprávy z

I když patří obec díky pestré nabídce stavebních parcel k nejrychleji se rozvíjejícím na Vysočině, nemá svůj střed. Jeho podobu řeší vedení radnice řadu let, až teď ale dospělo ke shodě o jeho podobě.

"Jsme už dost velká obec na to, abychom měli své náměstí. K němu se přímo nabízí prostor mezi Obecním úřadem, vlakovou zastávkou a kulturním domem. V novém středu obce bude posezení, záliv pro autobus, parkovací místa a dětský koutek. Přilehlý lesík upravíme na lesopark a postavíme v něm hřiště pro místní základní školu," vyjmenovává starosta Hubert Křesťan podobu budoucího náměstí. "Když budeme mít štěstí a uspějeme se žádostí o dotaci, hovoto by mohlo být už příští rok," doplňuje starosta. Jestli bude mít nové náměstíčko i oficiální název, zatím není jisté. V Hamrech žije kolem 1455 obyvatel a jsou zvyklí, že v obci nemají své názvy ani ulice.

Lípa bude mít na budoucím náměstí čestné místo. Pohled k radnici.

"Obec máme rozdělenou na Dolní Hamry, Horní Hamry, Najdek a Šlakhamry," říká místní obyvatel Dušan Vlasák. Dodává, že v obci podle něj chybí náměstí jen někomu. "Někdo ho chce, jiný ne. Já jsem pro," uzavírá.

Spustit audio