FOTO/AUDIO: V Jihlavě začaly oslavy 100 let gymnázia

11. září 2019 14:00

Průvodem žáků a učitelů jihlavského gymnázia začaly oslavy jeho 100. výročí založení. Zamířil přes Benešovu ulici na Masarykovo náměstí.

Ve středu pojede celá škola speciálně vypraveným vlakem na představení do pražského Národního divadla. Oslavy vyvrcholí 21. září slavnostním průvodem ze Smetanových sadů na Heulos a kulturním programem.

V čele průvodu, který se dnes vydal od budovy školy v ulici J. Masaryka, kráčela kromě žáků s transparenty i obří loutka a velký orchestr

20. září 1919

České gymnázium v Jihlavě, která patřila k německému jazykovému ostrovu, začalo fungovat 20. září 1919. Do té doby se jeho zřízení ve městě s převahou německého obyvatelstva nepodařilo prosadit. První školní rok zahájilo osmileté české reformní reálné gymnázium se 191 studenty.

V době okupace bylo nacisty v listopadu 1941 zrušeno. Obnovné bylo až po válce. Ze začátku jako osmileté a následně jako čtyřleté. Dnes znovu vyučuje v osmi ročnících.

Koncert a bohoslužba

Součástí programu 21. září bude velké setkání absolventů jihlavského gymnázia, na kterém zahrají a zazpívají bývalí studenti. Účinkovat bude Žofka Kabelková, Markéta Procházková a kapely TramTram, Voxtet, Bee Band nebo Major Major.

Oslavy výročí zakončí v neděli 22. září v kostele svatého Ignáce z Loyoly mše svatá. Za všechny bývalé i současné studenty a učitele bude bohoslužbu sloužit bývalý absolvent gymnázia 70. strahovský opat Michael Josef Pojezdný.

autor: Milan Soldán | zdroj: ČTK