FOTO: Vyvrácené stromy, tisíce lidí bez proudu, vyplavený dětský tábor

9. červenec 2021 10:00

Večerní a noční bouřka doprovázená intenzívním deštěm zanechala na Vysočině výrazné stopy. Tisíce lidí zůstávají bez dodávek elektrické energie.

Kvůli bouřkám je na Vysočině na několika místech přerušená železniční doprava. Stromy leží v kolejišti, jinde porušily trakční vedení. Část Havlíčkobrodska je také bez dodávek elektrické energie. Hasiči likvidují následky bouřek v celém kraji, odstraňují popadané stromy, někde zajišťují uvolněné střechy.

Tábor v Libici a Křelovicích

Od čtvrtečního odpoledne měli přes 200 výjezdů. Pomáhali také s přesunem 40 dětí ze skautského tábora v Libici nad Doubravou do místní školy.

 

Následky bouřky, Vysočina, Křelovice

Další tábor evakuují v Křelovicích na Pelhřimovsku.  Tamní děti stěhují do tělocvičny v blízké Červené Řečici.

Dodávky proudu

Mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková uvedla, že energetici evidují na Vysočině devět poruch na vedení vysokého napětí, ve čtvrtek večer jich bylo 15. „Poruchové čety jsou v terénu od včerejšího večera, pracovaly přes noc. Prioritou je obnovit dodávky elektřiny všude, kde je to možné. Navýšili jsme počty pracovníků jak v terénu, tak na dispečinku i call centru,“ uvedla mluvčí.

Provoz vlaků je zastavený mezi Havlíčkovým Brodem a stanicí Lípa nebo stanicí Hlinsko v Čechách. Kvůli poruše trakčního vedení nejezdí vlaky ani v úseku Přibyslav - Pohled a Leština u Světlé - Světlá nad Sázavou. České dráhy předpokládají zprovoznění během dopoledne.

Hasiči museli do terénu kvůli počasí už ve čtvrtek po 16:00. Nejčastěji vyjížděli k popadaným stromům, které někde poničily zaparkovaná auta. Museli také zajistit několik uvolněných střech buď přímo v Havlíčkově Brodě, nebo v Chotěboři.

autor: mik | zdroj: ČTK