FOTO: Vozy MHD v Jihlavě procházejí každou noc důkladnou očistou a dezinfekcí

16. říjen 2020 06:00

Denně se v jednom trolejbuse hromadné dopravy v Jihlavě vystřídají stovky lidí. Když stroje skončí na noc v depu, vystřídá řidiče a cestující úklidová četa.

Dopravní podnik totiž kvůli pokračující covidové pandemii čistí vozy důkladněji, než bývalo obvyklé.

Ozon

„Můžete vlézt dovnitř, ono to na chviličku jako není jedovatý,“ pobízí pracovníci dopravního podniku v Jihlavě, abych blíž prozkoumal malou černou krabičku neboli ozonizér, ze kterého vychází podivný zvuk a zápach.

Právě ten je zásadní pro dezinfekci trolejbusů v časech koronavirových. „Ten obsah trolejbusu je dost vysoký, tak tam skutečně musí být tenhle ten. Pak minimálně hodinu musí být celý ten vůz uzavřený,“ vysvětluje v rozlehlé hale dispečer směny Stanislav Kunst, jak dlouho trvá vydezinfikovat ozonizérem jeden trolejbus, který se pak musí ještě vyvětrat.

„Je to vlastně doporučený hygienou, je to vlastně jediný způsob, jak se ty prostory můžou skutečně vydezinfikovat,“ dodává Stanislav Kusnt. Dezinfekce ozonizérem je ale jen jedním z kroků.

Uklízečky

Ten další je důkladné ruční očištění interiéru. To mají na starosti uklízečky. „Nejhorší je nosit vodu, my musíme nosit teplou vodu z myčky. A ještě tam zima, protože jsou otevřené ty vrata. Pro nás ta zima je taky zlá,“ popisuje obtíže se kterými se každodenně při čistění setkává Jana Dočekalová, která v dopravním podniku pracuje asi 15 let.

Od začátku epidemie se ale i její práce podstatně změnila. „Víc dbáme na dezinfekci a na to čištění.“

Ve chvíli, kdy zanechávám paní Dočekalovou její práci, mi hodinky ukazují asi 23 hodin, a to znamená, že před pracovníky Dopravního podniku je ještě dlouhé dezinfikování a čištění. Do rána totiž musí stihnout připravit všechny trolejbusy a autobusy, které vyjedou pro cestující.

autoři: Patrik Salát , mik

Související