FOTO: Sklep pod školou v Novém Veselí se změnil v byt ze 70. let včetně autentického vybavení

11. říjen 2021 06:00

V Novém Veselí na Žďársku mají novou retro klubovnu. Nevyužité sklepní prostory pod místní školkou se proměnily v byt ze 70. let minulého století.

Městys Nové Veselí na Žďársku má sice sokolovnu, místo pro menší komunitní setkávání mu ale doposud chybělo. Změnit se to rozhodly učitelky z místní školky, které v nevyužitém sklepě otevřely retro klubovnu. V jejích prostorách se mohou konat například výstavy nebo menší kulturní akce, ale zároveň slouží i jako muzeum vzpomínek na 70. léta.

Nábytek, gramofon, čajový servis

„Tady máme obývák, který se nám v těch sedmdesátkách nepodařilo získat.“ S vedoucí učitelkou školky v Novém Veselí Monikou Kovalskou procházíme místnostmi nové retro klubovny.

Retro klubovna Nové Veselí, Žďársko, Monika Kovalská

Jak kuchyň, tak dětský pokoj jsou ve stylu 70. let minulého století. Pouze obývák má nábytek ještě o deset let starší. „Tomu jsou poplatné i věci od těch ručně tkaných perských koberců, po gramorádia, tady tohle gramorádio je plně funkční.“

Dary od lidí

Staré věci jako gramofon, ze kterého se momentálně line zvuk francouzského šansonu, ale třeba i gauč, kuchyňkou linku nebo různé hračky darovali do retro klubovny nejen místní. „Tady jsou dary lidí z Nového Veselí, ale i okolních obcí, dokonce i ze Žďáru,“ popisuje Monika Kovalská zatímco si prohlížíme kuchyň, kde se na lince nacházejí kromě potravin v retro obalech i dobové spotřebiče, jako třeba plastový toustovač nebo kráječ chleba. Vše je plně funkční.

Samotná retro klubovna ale neslouží pouze jako muzeum odložených věcí z minulého století. Podle Moniky Kovalské bude mít i praktické využití. Třeba v současnosti se tam nachází vystavené fotografie, která odkazují k historii budovy místní školky, která vznikla právě v 70. letech. „Autorské čtení je jednou z možností, malé výstavy je další možnost. A promítání, protože tu máme i starou promítačku na diapozitivy.“

Úprava nevyužívaného sklepa na novou retro klubovnu vyšlo asi na 200 tisíc korun. Částečně přispěl také městys Nové Veselí.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související