FOTO: Plavecké závody v Horní Cerekvi. Do studené vody se vrhlo 200 otužilců

24. říjen 2021 08:00

Více než dvě stovky otužilců z celého Česka se vydaly do lomu u Horní Cerekve, aby tam poměřily své síly na jednom ze závodů Českého poháru v zimním plavání.

V lomu u Horní Cerekve na Pelhřimovsku v sobotu závodili otužilci. Na Český pohár v zimním plavání jich tam z celé republiky dorazilo přes 200.

Vybrat si mohli z pěti tratí od sta metrů po jeden kilometr. A právě o nejdelší a zároveň nejnáročnější trať byl mezi otužilci největší zájem.

Voda měla 12 stupňů

Asi padesát plavců se vrhlo do vody, která má kolem dvanácti stupňů Celsia, aby závodili na kilometrové trati. Zhruba po dvanácti minutách je v cílí první plavec, kterým je Jiří Polanský.

Ne všichni ale přišli do lomu závodit. Vyzkoušet vodu a jen tak si zaplavat dorazil třeba starosta nedaleké Horní Cerekve Milan Kunst, pro kterého to byla nová zkušenost. „Cítím se dobře osvěženě a pookřále tak jako.“

Zájem o plavání

Podle organizátora závodu Miroslava Haranta se zájem o otužování v posledním roce zvýšil, a to i díky epidemii koronaviru. „Samozřejmě ten covid trošku lidi vystresuje a mají z toho strach, tak začínají postupně, aby jejich organismus byl trochu odolnější.“

Český pohár v zimním plavání se koná každoročně od října do dubna. V lomu u Horní Cerekve se ale závodilo teprve po třetí. Pohár se tam přesunul z Pávova u Jihlavy, kde se zhoršila kvalita vody v tamní rybníku.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související