Fotbaloví žáci z Polné mají novou posilu. Nastoupí za ně Ukrajinec Jaroslav z uprchlé rodiny

19. březen 2022 07:00

Fotbalový tým žáků Slavoje Polná má novou posilu. Je jím dvanáctiletý Jaroslav z Charkova. Nadějný fotbalista utekl před válkou na Vysočinu spolu s matkou a sestrou. 

Osudy válečných uprchlíků z Ukrajiny nabízejí tisíce příběhů lidské solidarity a sounáležitosti. Jeden takový právě teď prožívá i dvanáctiletý Jaroslav z Charkova. 

Rodina nadějného fotbalisty dostala v Polné u Jihlavy ubytování a chlapec možnost dál se věnovat svému milovanému sportu. 

Nový hráč

„Představuji vám nového hráče, přišel z Ukrajiny,“ trenér Jiří Joukl právě přivítal nového hráče. „Vyzkoušíme ho, za dva týdny začíná sezóna, může klidně nastoupit. Teď v sobotu hrajeme přátelský zápas, určitě ho nasadíme.“

Jaroslav hraje na Ukrajině fotbal šest let, jak sám říká, je obránce. Spolu se svou rodinou zažil bombardování. „Zažili jsme týden ostřelování s dětmi v chodbě, sundali jsme všechno ze stěn - obrazy, televizi, aby nic nespadlo. Jen jsme seděli, povídali si. Kolem se střílelo, jezdily náklaďáky. tanky, hořely byty a domy,“ popsala maminka Jaroslava. 

Z Charkova do Polné

Muži z rodiny zůstali v Charkově. Maminka se dvěma dětmi jela do 17 hodin do Lvova, 15 hodin do Polska a pak 6 hodin do Polné. Právě tam dostala rodiny nabídku ubytování v zámku. 

Jaroslav se hned zapojil do fotbalového týmu. Jedním z jeho spoluhráčů je Jirka. „Zatím hraje dobře, doufám, že se s týmem spojí a bude to dobrá posila pro nás.“

„Získal medaile, poháry, cenu pro nejlepšího hráče,“ dodala matka. V Polné už rodina nejspíš zůstane, maminka s dcerou si tam chtějí najít práci.

autoři: Dušan Vrbecký , mik
Spustit audio

Související