Fazolový guláš od Jiřího Bíleckého potěší váš žaludek jemnou, a přesto pikantní chutí

Guláš ze strakatých, malých nebo velkých fazolí vás překvapí svoji kompaktní chutí. Je skvělou svačinou stejně jako rychlým jídlem. Podává se nejlépe s čerstvým chlebem. Uvařil ho Jiří Bílecký z Řepiště u Frýdku-Místku.

Ingredience
  • Pro 4 osoby:
  • 4 hrsti různých druhů fazolí
  • 2 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 500 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 velká klobása
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1 hrst zelených fazolek
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • chilli paprička dle chutí

Postup

Fazole propláchneme a namočíme, nejlépe přes noc. Zkrátí se tím doba varu.

Namočené fazole dáme vařit všechny najednou ve vodě, ve které se máčely. To, že se některé menší rozvaří, není na škodu, naopak to guláš přirozeně lehce zahustí. Vaříme doměkka.

Mezitím si uděláme cibulovo-gulášovou jíšku. Cibuli nasekáme najemno a zpěníme na sádle. Když zesklovatí, přidáme hladkou mouku. Směs neustále mícháme na mírném plamenu. Když mouka zezlátne, zasypeme ji sladkou paprikou, krátce zarestujeme a zalijeme vzniklou jíšku studenou vodou. Směs provaříme aspoň 15 minut.

Pak do toho přidáme uvařené fazole s částí vody, ve které se vařily. Vody přilijeme tolik, jak chceme mít guláš hustý.

Přidáme mrkev nakrájenou na tenká kolečka a provaříme. Potom přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a zase chvíli provaříme. Nakonec do guláše vložíme čerstvé zelené fazolky.

Na závěr guláš ochutíme rajčatovým protlakem, solí a pepřem. Promícháme a můžeme servírovat. Podáváme s chlebem. Každý si může guláš přiostřit nasekanou čerstvou chilli papričkou.

Jiří Bílecký

Recept je starý zhruba 30 let a vymyslel si ho podle jídla, které si kdysi objednal v Německu. Moc mu chutnalo a nebylo drahé. Doma si recept vyladil a od té doby ho rád vaří. Rodině moc chutná.

Po příjezdu na nás čekal prostřený stůl s vepřovými plátky zapečenými se smetanou a podávanými s opečenými bramborami. Sladkou tečkou byly drobné piškotové řezy s polevou a čokoládou. Užili jsme si krásný den nejen v kuchyni, ale také na terase s výhledem do překrásné zahrady.

Jiří Bílecký a Patrik Rozehnal