Elektrokolo vyhrál v soutěži Českého rozhlasu Vysočina Josef Pavlíček z Kožlí

16. srpen 2020

Soutěž o elektrokolo, které pořídil Český rozhlas Vysočina ve spolupráci s jadernou elektrárnou Dukovany je u konce.

Výhru jsme osobně předali dvaaosmdesátiletému Josefu Pavlíčkovi z Kožlí, emeritnímu učiteli za tamní školy.

Josef Pavlíček z Kožlí na Havlíčkobrodsku se svým tipem nejvíce přiblížil skutečnému času, za který Jarda Hypochondr urazil na elektrokole trasu od zámku ve Valči k dukovanské elektrárně, což bylo čtyřicet devět minut a třicet sedm sekund. „Podíval jsem se na mapu, radil jsem se, dal jsem padesát dva, a ono to vyšlo,“ popisuje tipování Josef Pavlíček.

Táta byl velitelem cyklistického praporu, tak mě k tomu vedl

Radost měl, už když se o výhře dozvěděl v telefonickém rozhovoru, uvěřil ale, až ve chvíli, kdy kolo držel v rukou.

„Velice krásné, mám radost, protože jednak jsem nikdy nic nevyhrál a odmalička jsem jezdil na kole,“ říká Josef Pavlíček, a vzpomíná, na svého tatínka. „Táta byl velitelem cyklistického praporu, a tak mě k tomu vedl.“

Všichni mi volají, gratulují mi

Na elektrokole Josef Pavlíček nikdy nejel, ale je připravený pečlivě prostudovat návod, a vyrazit do lesa. Je totiž nadšený myslivec. „Mám kamaráda, taky myslivce, který má taky elektrokolo a říká, že to vyjede všude,“ říká šťastný výherce.

Popisuje také chvíle, kdy se o jeho výhře z rádia dozvěděli lidé ve vsi. „Já jsem si myslel, že nikdo v okolí neposlouchá rozhlas, a oni to poslouchají. Volají mně, gratulují.“

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.