Dvacet nových rybníků. Na Moravskobudějovicku a Jemnicku bojují se suchem

5. říjen 2019 06:10

Jen před asi třemi týdny se vodou začala plnit více než dvouhektarová nádrž u Bačkovic. Je jednou z dvacítky vodních ploch, které v okolí přibyly za poslední dva roky.

Vlastní rybník už si kolem Moravských Budějovic a Jemnice zdaleka nepořizují jen chovatelé ryb. Zakládají je zemědělci, obce i správci lesů. A to všechno kvůli suchu.

Vratín

„Ve Vratíně máme svůj soukromý rybník. Jsme rodinná farma a to je náš rybník. Stavěli jsme ho hlavně kvůli vodě,“ řekl Českému rozhlasu Ladislav Karásek. Hospodaří v okolí Jemnice.

Rybník je podle něj povinnou výbavou každého zemědělce. „Nevím, kde bychom brali vodu. Ke svému vás nikdo nepustí, vody je málo.“

Bačkovice

O kus dál, u Bačkovic, je úplně nová asi sto padesát metrů dlouhá hráz a napouštění nádrže začalo teprve v polovině září. Počítá se s tím, že by pojala asi čtyřicet tisíc kubíků vody.

Celý region se potýká se suchem a za poslední dva roky tam vzniklo asi dvacet takových staveb. „Více jich je na Jemnicku. Tam je to více zalesněné, vody je tam víc. Každý kousek rybníku je dobrý,“ dodal Tibor Andrejkovič z moravskobudějovické radnice.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio