Dva učitele autoškoly a zkušebního komisaře z Velkého Meziříčí poslal soud za mříže

31. červenec 2014

Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou potrestal dva učitele a zkušebního komisaře z velkomeziříčské autoškoly. Lubomír Kobylka a Lubomír Izdný dostali trest tři, respektive čtyři roky, komisař Tomáš Bílek by měl strávit ve vězení čtyři roky. Všichni navíc dostali peněžitou pokutu a dočasný zákaz činnosti. Dva odsouzení se proti rozsudku hned odvolali.

Bílek má zaplatit 115 tisíc korun, Izdný pak 130 tisíc korun. Oběma soud vyměřil desetiletý zákaz činnosti. Kobylka odešel s pokutou 50 tisíc korun a pětiletým zákazem činnosti.

Zkušební komisař Bílek má jít do vězení za zneužívání pravomoci veřejného činitele a za přijímání úplatků. Učitelé Izdný a Kobylka jsou odsouzeni za pomoc ve zneužívání pravomoci veřejného činitele, za přijímání úplatků a podplácení.

Trojice podle obžaloby umožnila získat zájemcům řidičský průkaz bez absolvování jízd a závěrečné zkoušky.

„Podařilo se nám prokázat, že při vyplňování závěrečných testů nebyli někteří žadatelé ve zkušební místnosti vůbec přítomni – test za ně v těchto případech vyplnil některý z obviněných mužů. V dalších případech sice žadatel o řidičské oprávnění testu přítomen byl, ale zkušební komisař nebo učitel autoškoly mu s vyplněním testu pomohli nebo test sami vyplnili za žadatele,“ upřesnil vyšetřovatel případu Jiří Šustáček.

„Nestandardním způsobem probíhaly i zbylé části závěrečných zkoušek – zkušební jízdy a zkoušky znalostí ovládání a údržby vozidla. Někteří žadatelé tak získali řidičské oprávnění, aniž by vůbec odjeli závěrečnou jízdu,“ dodal.

K případům korupce prý docházelo ve Velkém Meziříčí v letech 2006 až 2009. Policisté za toto období zkoumali asi 3800 zkoušek, z toho 400 podrobně. Pochybení našli ve 126 případech.

autoři: fir , Martina Kovaříková
Spustit audio