Dům v Charkově, kde měla své kadeřnictví, už nestojí. Ina začala dělat stejnou práci v Jihlavě

20. březen 2022

V ukrajinském Charkově měla vlastní kadeřnický salón. Kvůli válce ho musela ale opustit. Dům, ve kterém její podnik fungoval už kvůli ostřelování nestojí. 

Teď se kadeřnice Ina pokouší začít nový život v Jihlavě, kde už začala znovu pracovat. Pomoc jí nabídl jeden ze salonů ve městě.

Z Charkova…

Při stříhání vypráví, že v Charkově, který musela kvůli válce opustit, zůstal její devatenáctiletý syn. Pravidelně je s ním ve spojení, aby věděla, jestli je v pořádku. Ve městě také měla svůj vlastní salón. Dům, ve kterém byl, už ale nestojí. 

„Snažíme se nějakou dobu, klienti chodí, uvidíme, jak dlouho nám to vydrží,“ říká Lucie Michalčuková, která dala Ině ve svém jihlavském salonu příležitost. „Připadám si tady skoro jako doma, lidi jsou tady hodní a snaží se mi pomáhat. I salon, ve kterém pracuji, mi připomíná ten, který jsem měla doma.“

Čeští klienti

Ina má za sebou první týden práce v jihlavském salonu a Lucie Michalčuková jí pomáhá postupně si vybudovat skupinu klientů. „Pořád prosíme lidi o pomoc, aby nám posílali nějaké klienty, snažíme se oslovovat převážně ukrajinskou komunitu, aby nebyl ten blok v té komunikaci, i když jsme zaplatili Ině kurzy českého jazyka.“

Ina plánuje v Česku zůstat. Do země by ráda, jak to bude možné, dostala i svého syna. 

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související