Důchodci v pečovatelském domě ve Žďáře sepisují petici. Kvůli placení výtahu

10. srpen 2015
Zprávy z

V domě s pečovatelskou službou v Haškově ulici ve Žďáře nad Sázavou mají problém kvůli výtahu. Po nedávné novele občanského zákoníku, který upravil vztahy mezi nájemníky, totiž i lidé žijící v přízemí musí přispívat na výtah, i když s ním nejezdí. Obyvatelky domu jsou doslova rozlícené a budou si stěžovat.

„Vadí mi to, protože my s tím nejezdíme. Do sklepa osm schodků musím chodit pěšky a musíme to platit,“ kroutí hlavou seniorka Olga. Také ona dostala dodatek k nájemní smlouvě, který odpovídá novému občanskému zákoníku. Má platit 125 korun měsíčně. „Já tady jsem už deset let a ještě jsem s ním nejela. K čemu? Kam? Nevím, co je to napadlo,“ ptá se Marie Lacinová.

Obě naštvané ženy zpochybňují i dodatek ke smlouvě a chtějí se bránit peticí. „Je to takový nerozum. Takový nesmysl,“ dodávají jednohlasně obě seniorky. Mají v plánu sehnat podpisy a stížnost předat úřadům.

Postupovali jsme podle zákona, vysvětluje mluvčí radnice

Úředníkům žďárské radnice v podstatě jiná cesta, než rozúčtovat výtah, nezbyla, dodává mluvčí Nikola Adlerová. „Od ledna 2014 začal platit nový občanský zákoník, který upravuje rozúčtování nákladů mezi všechny nájemníky. Zatímco v minulosti se nájemníci z přízemí nemuseli podílet na placení výtahu, teď podle zákona musí.“

Nový zákoník platí více než rok a půl. Proč na to seniorky přišly až teď? „Zúčtovací období pro rok 2015 nastalo až nyní, proto se objevilo zpětně,“ odpovídá mluvčí Adlerová.

Spustit audio