Doma si přeje zemřít zhruba 80 procent lidí

9. květen 2016
Dobré odpoledne

Takové přání je možné splnit za určitých podmínek. Rodina a blízcí musí počítat s tím, že to je psychicky velmi náročné. Pokud se rozhodnete strávit konec života s vašim blízkým u vás doma, využijte domácí hospicovou péči. Jaké podmínky musí zájemci splnit, přišla vysvětlit Blanka Netolická, vedoucí a sociální pracovnice z Domácí hospicové péče Vysočina.

Podmínkou pro využití domácí hospicové péče je to, že klient musí být zařazený do tzv. terminálního stádia nějaké nemoci, to znamená s prognózou přežití několika dní nebo týdnů. „Je u něj ukončená klasická léčba a nastupuje léčba paliativní. Další podmínkou je věk nad 18 let a aspoň jedna pečující osoba, která u něj je 24 hodin denně,“ vysvětluje Blanka Netolická.

K dispozici je nepřetržitá pohotovost

Pracovníci domácí hospicové jsou 7 dní v týdnu a 24 hodin na telefonu a kdykoliv můžou vyrazit ke klientům domů. Na příklad v případě akutního zhoršení stavu. „Samozřejmě vyjíždíme i k úmrtí klienta, kdy pomáháme s tím, co je potřeba. Různé okolnosti kolem úmrtí, zařízení pohřební služby a hlavně to, že jsme oporou rodině v té nejtěžší situaci,“ říká Netolická.

V případě potřeby mohou péči o umírajícího převzít sociální pracovnice

„My víme, že péče o blízkého člověka je velmi psychicky i fyzicky náročná a vyčerpávající. Proto v rámci domácí hospicové péče nabízíme i odlehčovací služby. Což znamená, že si člověk může odpočinout, načerpat nové síly a po tu dobu, kdy on odpočívá a relaxuje, tak my ho v péči zastoupíme,“ vysvětluje.

Potřebné vybavení si můžete zapůjčit

„Máme půjčovnu zdravotnických a kompenzačních pomůcek. Bez těchto pomůcek je ta péče doma hodně obtížná. Nejčastěji půjčujeme polohovací postele, které jsou jedinečnou pomůckou při péči doma,“ říká. Mimo to si můžete zapůjčit i seniorská křesla atd. Bez polohovací postele je domácí hospicová péče téměř nemožná. Naopak například schodiště v domě není překážkou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.