Dokud fungují tak, jak mají, nezajímáme se o ně

14. leden 2019

Chodidlo je pro někoho zdánlivě nedůležitá část našeho těla. Ale právě chodidlo je klíčové při základním pohybu, kterým je chůze.

Existuje i speciální část medicíny, která se právě chůzí, postavením nohy a obouváním zabývá.

Olga Wiesnerová bývala úřednicí. Jak sama říká, řízením osudu si otevřela výdejnu zdravotnických potřeb a odtud byl už jen krůček k profesionální péči o nohy.

Dnes je členkou odborné společnosti a je trochu profesionálně zdeformovaná. „Koukám na lidi, jak chodí, jaké nosí boty. Koukám i na děti, když jdou. A když má špatně postavenou nožičku, mám tendenci to říkat rodičům.“

Diagnostika chodidla

Jako všechno ostatní v lidském těle, i spodní části nohou se věnuje speciální část medicíny, podiatrie. „Absolvovala jsem kurz u paní doktorky Součkové, to je špička v oboru podiatrie.“

„Pomocí zobrazovacích metod si promítneme chodidlo a podle toho poznáme, o jakou stavbu se jedná. Dále prozkoumáváme rozložení a působení sil v tom chodidle a podle toho lze navrhnout opatření ke zlepšení,“ dodala Olga Wiesnerová.

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.