Do muzea v Hrotovicích chodí lidé opakovaně. Na filmových záběrech pozorují své předky

15. srpen 2019

Po dvouletém budování, rekonstrukci dvou objektů v Hrotovicích bylo v květnu 2018 otevřeno Muzeum Hrotovicka.

Moderní výstavní prostor nabízí mnoho interaktivních objektů. Jeho ředitel, který v něm působí také jako průvodce, Jan Knotek byl hostem Dobrého dopoledne.

Archeologie

Úvodní kroky zavedou návštěvníka k archeologickým nálezům z Hrotovicka, například z obce Mstěnice. Velká část expozic se věnuje významným hrotovickým rodákům a jejich životu: malíři a učiteli výtvarného umění Františku Zvěřinovi, Janu Dolníkovi, zvanému hrotovický Edison, který Hrotovice elektrifikoval, nebo fotografu Karlu Chrástovi. „Jako dělostřelecký důstojník fotografoval i na frontě v první světové válce,“ vypráví Jan Knotek. V Muzeu Hrotovicka je instalován i jeho dobový fotoateliér, kde se mohou návštěvníci vyfotit.

Hrotovice ve filmu

Velkým lákadlem jsou nejen předměty, které do muzea dodali sami místní obyvatelé, ale především dobové filmy zachycující dění v Hrotovicích v průběhu téměř celého 20. století. Nechybí návštěva Jana Masaryka nebo dokument o stavbě Dalešické přehrady. „Někteří návštěvníci se na filmy chodí dívat opakovaně, protože na nich vidí své předky živé a pohybu,“ usmívá se Jan Knotek. Sbírky muzea se navíc podle něj neustále doplňují, protože každé muzeum je živý proces.

Více o rodácích z Hrotovic uslyšíte v přiloženém audiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.