Do lékárničky na dovolenou přibalte i probiotika nebo rehydratační tablety

27. červen 2016
Dobré odpoledne

Pokud vás teprve čeká balení na dovolenou, tak byste určitě neměli zapomenout na lékárničku a na první pomoc. Pozvání do poradny Regionu přijala lékařka Alena Dvořáková z Centra očkování a cestovní medicíny. Před cestou je dobré zjistit, jaká zdravotní rizika hrozí v cílové destinaci nebo zemích, kterými budeme projíždět.

Vědět bychom měli i to, na jaké úrovni je v těchto zemích zdravotní péče. Od toho se pak odvíjí i seznam léků a přípravků, které si vzít s sebou. V žádném případě ale nesmíme zapomenout na léky, které pravidelně užíváme.

V lékárničce by neměly chybět repelenty

„Jak u nás, tak v zahraničí a exotických destinacích. Potom přípravky proti průjmu, rehydratační roztok nebo rehydratační tablety, když se průjem už vyskytne. Dále prostředky na dezinfekci rukou, případně vody, pokud jedeme někam, kde nemáme zajištěnou pitnou vodu,“ říká Alena Dvořáková. Do lékárničky přibalte i léky na snížení horečky a proti alergii a bolesti.

Cestovní lékárnu vybavte i pro případ úrazu

Dobře vám poslouží hydrofilní obinadlo, náplast, dezinfekce. Nepříjemným zážitkem u moře je šlápnutí na mořského ježka. „Doporučuje se co nejrychleji odstranit ostny, aby nedošlo k jejich zanícení a ke vzniku bakteriální infekce. Já mám zkušenost, že vozím injekční jehlu a ostny vyndávám injekční jehlou,“ radí host. Potom je samozřejmě nutné ránu dezinfikovat. Bolest pomůže zmírnit lázeň v octové vodě v poměru 1:1.

Popálení od medúzy zmírní holítko a ocet

Po kontaktu s medúzou bývá pokožka zarudlá, cítíme pálivou bolest, svědění, brnění a někdy i ztuhlost. „Nejdřív smyjeme části chapadel mořskou vodou a zbývající části odstraníme pomocí holítka,“ říká lékařka Dvořáková. Dále musíme zničit žahadla a na to dobře funguje zhruba minutová lázeň v octu nebo roztoku z jedlé soli.

Před průjmem vás ochrání probiotika

Dobře poslouží hlavně jako součást prevence. Užívat je můžeme už dva dny před odjezdem na dovolenou a potom každý den pobytu. „Tím se nám většinou podaří vyvarovat se nějakých extrémních průjmů. Součástí prevence je i chovat se tak, abychom se nevystavovali riziku průjmu,“ říká Alena Dvořáková. Týká se to hlavně vody, kterou bychom měli pít balenou a dezinfikovat si ruce.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.