Do hrobů v Jimramově stoupá voda

8. říjen 2012
Zprávy z

V obci na Žďársku leží hřbitov pod kopcem s jílovitou půdou a podzemními prameny. Není proto výjimkou, že nově vykopané hroby zaplavuje voda.

"Když se kopou hroby, tak se někdy musí vybírat voda, je to plný vody. Tady ten kopec nad hřbitovem se jmenuje Padělek a tam jdou prameny a je tady zřejmě jílové podloží a nevsakuje se to. Třeba byl vykopaný hrob a když měli pohřeb, tak tam bylo půl metru vody. Tak se to muselo vybírat kbelíkama," potvrdil dlouholetý pomocník kostelníka Rudolf Chrištov. O nevyhovujícím stavu půdy pro pohřbívání obec ví. "Nechte ten hřbitov být. Tady máme problém s tlecí dobou, která je až padesát let a přestává nám stačit kapacita. Potřebovali bychom nový hřbitov, udělali jsme už změnu v územním plánu, ale to místo pro něj je hrozně vysoko. Chodí tam hlavně starší lidi a nevím, jak by ten kopec vyšlapali. Je to hned na příjezdu od Nového Města na Moravě," říká nezávislý starosta za KDU-ČSL Josef Homolka.

Stoupající voda je vidět hlavně u čerstvě vykopaných hrobů

Hřbitov leží v Jimramově mezi katolickým a evengalickým kostelem přes dvěstě let. Zatímco v optimálním případě je tlecí doba stanovená na 10-20 let, v Jimramově je to 40-50let. Pohřbívání upravuje Zákon o pohřebnictví, každé město či obec má potom Řád veřejného pohřebiště. Navrhuje ho provozovatel na základě hydrogeologického průzkumu, k tlecí době se vyjadřuje hygiena. "Pokud provozovatel zjistí, že pozůstatky nezetlí ani po uplynutí stanovené doby, měl by pro hřbitov hledat jiné místo nebo vybudovat drenážní systém," řekla Hana Malíková z hygienické stanice ve Žďáru nad Sázavou.

Spustit audio