Do Havlíčkova Brodu se po dvou letech vrátila výstava Zahrada. U KD Ostrov je až do neděle

23. duben 2022 08:00

Květiny, pochutiny i různé řemeslné výrobky nabízí prodejci u havlíčkobrodského kulturního domu Ostrov. Po dvou letech se tam vrátila tradiční výstava Zahrada. 

Stovky lidí v pátek hned v první den navštívily výstavu Zahrada 2022 v Havlíčkově Brodě. Prodejci rostlin, zahradní techniky nebo rukodělných výrobků budou u KD Ostrov až do neděle. 

Výstava se teď  kvůli covidu dva roky nekonala. Po delší pauze se i přesto vrátil stejný počet stánkařů jako před pandemií.

Z Jihlavy pro borůvku … 

„Borůvku jsem nakoupila, taky lilie, co tu ještě mám, už ani nevím, co všechno, krásnou kopřivu.“ S taškami plnými rostlin opouští areál kulturního domu Ostrov paní Dana, která na výstavu Zahrada přijela od Jihlavy. 

Právě prodejců zeleně přijelo letos nejvíce v historii. Mezi nimi i paní Magdalena se čtrnácti druhy lilií. „Máme vlastní plantáž, pěstujeme lilie na Těšínsku, prodáváme vlastní výpěstky. Jsou to krásné lilie, jsou nenáročné, mrazuvzdorné, teď je můžou sázet, pokvetou ještě letos a dělá to velkou parádu na zahradě.“

Ovocné stromky, sukulenty, medonosné rostliny

Kolem je ale i řada prodejců s různými ovocnými stromky, pokojovými květinami nebo kaktusy a sukulenty. Kromě zahradníků pozvali organizátoři ale i podnikatele v příbuzných oborech. 

Včelařské výrobky tak u svého stánku nabízí třeba i pan Zdeněk Kučera. „Máme semena medonosných rostlin, vlastně i lidi, kteří chtějí podpořit nějakým způsobem včelky a obohatit jim pastvu, můžou si koupit asi patnáct, šestnáct druhů různých semínek.“

Kromě toho má Zdeněk Kučera na stolku vyskládaný i luční med a domácí medovinu s řadou různých příchutí včetně ne úplně běžných kaštanu nebo jeřabiny. 

Impregnace na boty

Nabídka prodejců je ale na výstavě skutečně různorodá a lidé tak odchází třeba i s vlněnými výrobky, barevnými náramky, kosmetikou nebo přírodní impregnací na boty, kterou v sále lidem nabízí paní Jana. „Jezdíme pravidelně, jak byly ty lockdowny, tak jsme nejezdili, ale jinak jezdíme. Jsou tu moc příjemní lidé a hodně lidí, co u nás nakoupili.“

Podle pořadatelky výstavy Jany Koubkové přijelo kolem devadesáti prodejců s více než sto stánky, což je obdobný počet, jako při ročnících před pandemií. 

Výstava Zahrada, Havlíčkův Brod, 2022

Teď už jen čeká, zda přijde i stejně zákazníků. „Nevím, návštěvnost před těmi třemi lety byla 10 - 12 tisíc. Všichni mi říkají, že jsou lidé opatrní, že ještě moc nechodí. Uvidíme, podle toho začátku u bran byl vždycky větší nával.“

Prodejci budou na výstavě až do nedělního odpoledne. Kromě nakupování rostlin a jiných výrobků čeká na příchozí i doprovodný program. Poprvé například areálem prochází flašinetáři.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio