Díru do sklepení v Jaroměřicích zasypali. Neví ale, kam přesně chodba vedla

11. srpen 2018 06:10

V Jaroměřicích nad Rokytnou se před časem propadla silnice u náměstí. Objevil se vchod do podzemních prostor. Dělníci chodbu zasypali, neví se ale přesně, kam podzemní cesta míří.

„Tady z toho naproti, pak tady, a tady to někam mělo pokračovat. Buď do kostela, nebo do zámku. To už nikdy nikdo neví. Ale je tam ten vstup zazděný, někam to pokračovalo, možná, že tímto směrem,“ odhaduje jaroměřický starosta Jaroslav Soukup (ČSSD).

„Naštěstí tam nikdo nespadl, nic se nestalo, to buďme rádi. My těch chodeb nebo sklepů, který zasahují do pozemku hlavně toho náměstí, tam už před dvaceti, třiceti lety se tam těch úseků propadlo hromadu,“ dodává.

Chodba ústí ve sklepě jednoho z nedaleko stojících domů

Díra se na ulici objevila už před měsícem. Nouzová oprava ale mohla začít až teď. Nikdo totiž stále neví, komu chodba patří. Než se to povede určit, nechá město chodbu provizorně zasypat. V budoucnu by ale mohlo dojít na její rekonstrukci, jak si přejí památkáři.

„To se zadláždí, zapraví. A jak vidíte, nějakých sedm metrů odbagrovat a připravit k nějaké další rekonstrukci, už je to nejmenší,“ dodal starosta.

„Tři, čtyři fůry štěrku se sem navezou, zasype se to. Dočasně to bude opravený. A máme půl roku, rok, dva roky klidně na hledání nějakého budoucího řešení, v klidu, v pohodě.“

Nedá se jezdit

Rychlé řešení je nezbytné. Už jen proto, že obyvatelé zadní části ulice zůstali odříznutí. Problém dostat se domů se svým autem má i Karel Novák. „No, to už bude měsíc, to už bude dlouho. To se nedá jak jezdit. Musíme to objíždět zákazem, protože tadyhle se nedá jak dostat.“

Ani to ale není největší problém. Ten by nastal třeba v případě neštěstí. Než přijedou náklaďáky se štěrkem, nedostanou se k domům například záchranka nebo hasiči.

Spustit audio