Díky ergoterapii se v Novém Městě na Moravě lidé učí znovu ovládat své tělo

22. duben 2014
Zprávy z

Nemocnice dokážou léčit i prací. Takzvanou ergoterapii praktikují i v Novém Městě na Moravě. Lidé po mozkové mrtvici, infarktu či zlomeninách rukou se díky tomu znovu učí starat sami o sebe. Potřebují znovu rozhýbat hlasivky, obléknout se a umýt, podat si hrnek z police a zalít si čaj nebo kávu.

Než začne terapeutka Barbora Monová s pacientem cvičit, společné sezení otevírá rozhovorem o tom, jaké změny pacient od poslední terapie pociťuje.

Jiří Mokrý při uklouznutí upadl na zápěstí. Ačkoli zranění vypadalo zprvu jako naraženina, při bližším ohledání bylo patrné, že půjde o zlomeninu. Dosud ho nemocná ruka po ránu pobolívá.

„Pan Mokrý má po zlomenině zápěstních kloubů. Má tam kovový implantát, který má držet kloub a kosti, aby to bylo co nejvíc funkční,“ popisuje zranění a léčbu Barbora Monová a přibližuje východiska pro terapii:

„Rozsahy pohybu byly mírné, v podstatě nulové a my se tu snažíme ten kloub co nejvíc rozhýbat do normálních pohybů.“

Lékaři pana Mokrého operovali 18. února. „Ze začátku neexistovalo, abych otočil předloktí obráceně a něco zvedal. To už dneska není,“ pochvaluje si pan Jiří přínos terapie.

V nemocnici v Novém Městě na Moravě mají takzvané iktové lůžko, kam přicházejí pacienti po cévní mozkové příhodě. Ergoterapie je pak součástí celkové rehabilitace.

„Ergoterapie pomáhá pacientům po úrazech horních končetin, po cévních mozkových příhodách. Ergoterapeut pracuje s pacienty, kteří trpí roztroušenou sklerózou mozkomíšní,“ popisuje spektrum svých pacientů terapeutka Barbora Monová.

V rámci ergoterapie se pacienti učí znovu ovládat své tělo například při pletení košíků, rolování papíru na špejli a jeho lepení, chůzi po schodech s oporou i bez ní.

autoři: Hana Mikulincová , Marína Dvořáková
Spustit audio