Děti musí vozit k příbuzným, aby se umyly na ráno do školy. Obec Kobylí Hlava je bez vody

18. březen 2016
Zprávy z

Lidé v obci Kobylí Hlava na severu Havlíčkobrodska se dlouhodobě potýkají s nedostatkem vody. Aktuálně musí chodit do přistavené cisterny pro pitnou vodu. Už v dubnu ale mají začít zemní práce tak, aby v létě voda všem obyvatelům této vesničky u Golčova Jeníkova tekla.

Cisterna aktuálně stojí u jedné z obyvatelek v dílně. Brzy ráno musí zatopit, aby voda nezamrzla.

„Máme asi pětilitrové barely a chodíme pro vodu dvakrát týdně, aby ta voda byla čerstvá,“ říká mladá paní Sylvie, která už se nemůže dočkat, až otočí doma kohoutkem a pitná voda poteče. „V létě voda nebyla vůbec, spoustě lidem voda došla, neměli čím prát, neměli se kde mýt. Jezdili k příbuzným, děti večer vozili k příbuzným, aby se mohly umýt. Ta naše voda má špatnou kvalitu. Není pitná a nedá se použít ani na to mytí,“ konstatuje Sylvie.

„Máte z toho špinavé prádlo, sousedka nemůže umýt sprchový kout,“ dodává.

Studny vyschly už v září

Kobylí Hlava je bez standardní dodávky vody asi od září, kdy místní prameny vyschly. „To si nedovede nikdo představit, to není vůbec nejednoduchý,“ říká starší paní Marie, toho času na zápraží své chalupy.

V létě už poteče

Peníze na stavbu asi třiceti přípojek jsou na cestě a nezávislý starosta vedlejšího Golčova Jeníkova Vlastimil Marušák má jasný plán: „Od 15. dubna do 15. června by firma měla dělat vodovod. Jednotlivé přípojky by neměly zabrat víc než 14 dnů, tak si myslím, že v červenci už by voda mohla téct.“

Na kvalitní vodu čekají i lidé v dalších místních částech Golčova Jeníkova. Příští rok na jaře by se měli dočkat lidé ve Vrtěšicích a Sirákovicích.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio