Detektivní práce a hledání diagnóz veterinářku Simonu Kovaříkovou baví

16. červenec 2018

Snaha pomáhat zvířatům ji přivedla ke studiu veteriny. Když byla ještě dítě, navštívila veterinární fakultu v Brně. Babičky pes měl tehdy problémy s okem.

„A to pro mě byl asi takový nejsilnější okamžik, kdy jsem se rozhodla, že tohle opravdu chci dělat,“ vysvětluje Simona Kovaříková. Po absolvování Fakulty veterinárního lékařství zůstala na Klinice chorob psů a koček, tedy postgraduálním studiu, kde bylo volné místo v oboru urologie - nefrologie.

Simona je za to zpětně ráda, protože tento obor vyjadřuje krásu veterinární medicíny vnitřních chorob. „Ledviny mají spoustu různých funkcí, nejen tu vylučovací. Současně ovlivňují rovnováhu v celém organizmu, dokonce produkují i hormony. Příznaky onemocnění ledvin jsou hodně nespecifické a někdy pes nebo kočka mohou přijít s problémem, který by lékaři prvotně nespojovali s onemocněním ledvin, ale přesto se k ledvinám nakonec dostanou. A právě tato detektivní práce to je to co mě na tom nejvíc baví,“ dodává Simonu Kovaříkovou

Nejčastější problémy

Močová infekce a kameny jsou spojené s výraznou bolestivostí a nucením na močení. „Kdo měl někdy tenhle problém sám u sebe, tak ví, jaká je to bolest a přesně to pociťují psi a kočky,“ říká Simona Kovaříková. Nehledejte v tom proto nevychovanost zvířat. Dost často se v moči objevuje krev, kterou ne každý majitel zaznamená.

V zimních měsících se díky sněhu lépe problém diagnostikuje, jinak ale počasí na onemocnění výrazný vliv nemá. „Bakterie, které žijí v okolí vývodu močových cest, překonají obranné mechanismy močového aparátu a je jedno, zda je to v létě nebo v zimě.“

Ledviny jsou mnohem komplikovanější a stěžuje to dost výrazně i diagnostiku. „Příznaky onemocnění jsou typicky nespecifické. Dost často je zvíře apatické, není tak hravé ani aktivní. V pozdějších fázích se může objevit i nechutenství, vybíravost v krmivu, nebo dokonce jeho odmítání. Dalším příznakem je průjem, zvracení, zvýšený pitní režim a časté močení. Každopádně je dobré vždy navštívit lékaře a nic nepodceňovat,“ radí veterinářka.

Spustit audio