Denní stacionář v Ledči nad Sázavou zůstal téměř bez klientů, kvůli odvolané vedoucí

4. červen 2014

Osobní spory vzaly klientům denního stacionáře v Ledči důstojné zázemí. Rodiče postižených klientů dali charitě výpověď a společně se scházejí v panelákovém bytě odvolané vedoucí. Stacionář, který staví za 20 milionů nové sídlo, zůstal téměř bez klientů. Spory řeší kraj.

Kvůli odvolání dlouholeté vedoucí se 18 z 21 klientů rozloučilo s denním stacionářem v Ledči. Teď se scházejí v jejím panelákovém bytě a společně usilují o registraci na založení vlastního centra služeb.

„Mohla bych mít své zaměstnance, mohla bych žádat veškeré nadace a sponzory přímo na centrum denních služeb. Takhle nemůžu vůbec nic. Rodiče tady přežívají, nebo žijí z toho, co prostě mají, co si sem přinesou,“ popisuje odvolaná vedoucí Iveta Vrbová.

Ředitelka havlíčkobrodské charity Anna Blažková jednání rodičů nechápe.

„Paní Vrbová se o klienty nestarala, starali se o ně ti pracovníci, kteří tady jsou a zůstávají tady. Na tom se nic nemění. Ale to, že jsme ji odvolali, se jí nelíbí. Nevím, jak to říct jinak, než, že jde o zmanipulování rodičů,“ míní.

Krajský úřad nový stacionář nechce, situaci bude řešit na schůzce 17. června. Charita už kvůli nedostatku klientů propustila tři zaměstnance.

Ledeč nad Sázavou - za těmito dveřmi se v panelákovém bytě tísní 18 postižených lidí
Spustit audio