Cyklistům a bruslařům vstup zakázán. Na stezku mezi Přibyslaví a Sázavou popadaly stromy

24. únor 2022 08:00

Vichr z minulého týdne zaházel přibyslavskou cyklostezku stromy, škody ale zdaleka nejsou jenom na lesním porostu. 

Vedení Přibyslavi nedoporučuje chodit na tamní cyklostezku u řeky Sázavy. Po vichřici z minulého týdne totiž na trase leží desítky vyvrácených stromů, případně hrozí pád dalších. 

Do úklidu cyklostezky už se pustili pracovníci přibyslavských technických služeb.

Těžká mechanizace

Traktor na řetězu stahuje dlouhé kmeny větrem polámaných  stromů na místo, kde je mohou zaměstnanci technických služeb rozřezat. „Musíme to všechno stahávat, nějakých tři sta metrů dál, protože ten terén je tak nepřístupný. Z jedné strany je skála, z druhé poničené zábradlí. Musíme to brát traktorem a ty práce se prodlouží,“ popisuje složité odstraňování popadaných stromů z cyklostezky vedoucí čety Radek Havlíček. 

Cyklostezka u Přibyslavi, likvidace polomu

Původně chtěly technické služby v posledních dnech z trasy odstraňovat náletové dřeviny a provést údržbu. Silný vítr jim tak přidělal spoustu práce. A podle Radka Havlíčka nejen na cyklostezce. „Začali jsme v úterý ráno, protože v pondělí jsme ještě zpracovávali všechno, co se dělo ve městě. Na hřbitově nám to popadalo a ve městě popadaly stromy, tak to jsme potřebovali zdělat a cyklostezka přišla na řadu až jako poslední.“

Pravidelná údržba

Pravidelná údržba se tak vlivem počasí o týdny prodloužila, pokračuje vedoucí přibyslavského odboru technických služeb Hana Mikulincová. „Když se tady podíváte za nás, tak vlastně ty stromy časem cyklostezku zavírají, takzvaně, protože jak se rozrůstá zeleň, tak je potřeba ji zkrátit. Chlapi začali a tahle kalamita nám to zase přerušila a vemte si, že ta cyklostezka má 10 kilometrů, v technické četě je šest lidí a jenom tohle dá zabrat prostě na několik týdnů navíc.“

Škody na cyklostezce navíc nejsou jen na lesním porostu. „Jsou to desítky popadaných stromů, máme znovu zničené zábradlí. Byli jsme rádi, že jsme měli všechna zábradlí na cyklostezce opravená, čerstvě opravená, jenže teď můžeme začít opravdu znova, a co je horší, když ty stromy popadají na to zábradlí, tak se uvolní i betonový taras, oprava tarasu je tak za čtyřicet tisíc, zábradlí taky čtyřicet tisíc,“ odhaduje zatím Hana Mikulincová škody na zhruba sto tisíc korun. 

Zaměstnanci technických služeb ale zatím neví, v jakém stavu bude cyklostezka po celé její délce. Zatím se totiž dostali mezi sedmý a osmý kilometr. 

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související