Cukrárny před Vánoce sází většinou na klasiku. Nechybí oblíbené rohlíčky a pracny

7. prosinec 2020 06:00

Vánoční svátky se pomalu blíží. Cukrárny proto dopékají poslední cukroví, aby ho připravily pro své zákazníky.

Cukrárny finišují s výrobou vánočních pochutin. Většina z nich už ani nepřijímá objednávky a vydává jen hotové balíčky.

Ne všude ale zvolili tento postup. Například v jedné z jihlavských cukráren letos objednávky nepřijímali a vsadili na to, že zájemci přijdou sami a vykoupí připravené zboží.

Vůně vanilky…

Ve výrobně, kam nás zve majitel Jan Cakl, ve vůni vanilky a pečiva dvě cukrářky právě dokončují poslední sladké vánoční kousky. Mixér míchá zbylá těsta a šikovné ruce cukrářek z nich válejí a vykrajují hotové kousky, případně je balí do vánočních obalů.

Letos se ale cukrárna vydala jiným směrem než v minulých letech. Objednávky nepřijímá. Připravuje místo nich krabičky, které si mohou lidé v cukrárně přímo koupit. Zákazníci se mohou podle majitele Jana Cakla těšit na 12 druhů.

Klasické kousky

„Máme spíš takovou klasickou nabídku: rohlíčky, pracny, slepované linecké cukroví marmeládou nebo nugátem a tak dále. Myslím si, že je o to stále zájem.“

Cukrářky zatím připravují zhruba stovku krabiček. Jestli budou ještě dopékat, se teprve uvidí. „Teď máme napečenou jednu várku, uvidíme, jaký bude zájem, pokud se to rychle vyprodá, tak si myslíme, že by možná byl ještě čas na doplnění, pokud ne, tak už potom čas není na dopékání dalšího cukroví, uvidíme podle poptávky.“

Letos navíc musel podnik podle Jana Cakla zvednout cenu za kilo cukroví. „Bohužel s tím nejde moc dělat, finální částku totiž ovlivňuje více faktorů.“

„Ceny surovin šly malinko nahoru, máslo je cenově velmi nestabilní, kde se ta cena pohybuje nahoru dolů v průběhu celého roku, tam nelze moc kalkulovat, a cena práce jde nahoru neustále.“

Kromě klasického vánočního cukroví, připravuje podnik na Vánoce i například dorty nebo zákusky.

autoři: Daniela Brychtová , mik
Spustit audio

Související