Cukrařina je podceňovaný obor, i mezi cukrářkami jsou vysokoškolsky vzdělané ženy

15. duben 2024

Cukrařina je podceňovaný obor nejen jako pracovní, ale i jako studijní. „Chtělo by to nějakou osvětu v tom, jak náročné to povolání umí být. Není to jenom o tom dát něco do trouby,“ říká cukrářka Izabel Dearditio.

Mezi cukrářkami jsou i vysokoškolsky vzdělané ženy. Neměli bychom tedy tento obor podceňovat, že je k němu potřeba jenom výuční list.

Izabel Dearditio, cukrářka

„Všichni jsme rozmazlení, máme pocit, že můžeme mít všechno hned a ono to tak není,“ říká Izabel Dearditio. Na jednom svatebním dortu pracovala dokonce 23 hodin. „Dort se dělal dva dny, korpusy se upečou, musí vychladnout, prokrájet a naplnit. Potom několikrát ten dort berete do ruky, dáváte do ledničky a vyndáváte, protože děláte jednotlivé obmazy. Potom samozřejmě zdobíte,“ popisuje cukrářka.

Občas zákazníkům chybí úcta. „Občas mi chodí zprávy v jednu, ve tři hodiny ráno. Někdy je to s dotazem na triviální recept,“ vzpomíná.

Spustit audio