Čtvrt tabulky čokolády je doporučená denní dávka. Kolik denních porcí si dáváte vy?

2. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Děti mají během Adventu zvýšenou porci sladkého. Zkuste jim místo klasické čokolády nabídnout třeba fondue. „Vezmete sušené ovoce, tabulku čokolády rozpuštěnou v keramické nádobě a pak si na vidličku napichujete dobroty a potápíte je do čokolády. Děti toho obvykle nesní naráz tolik jako obyčejné čokolády. A když to ještě spojíme s nějakým rituálem a příjemnou atmosférou, je to hezký zážitek pro celou rodinu,“ radí nutriční terapeutka Jitka Turňová.

Na fondue nepotřebujete ani speciální čokoládu, ani nádoby. Dá se připravit s tím, co máme doma.

Podle odborníků na výživu bychom měli sníst jen25 gramůčokolády denně – to je ¼ obvyklé tabulky. Většina mikulášských figurek má 40-60 gramůa nejde jen o množství cukru, které v nich sníme, ale taky o tuk. „Denní dávka nenasycených mastných kyselin je kolem 20 gramů. A to jedním čokoládovým mikulášem snadno splníme. A to by znamenalo, že už si nemáme dát mléko, jogurt, maso,“ říká nutriční terapeutka.

A nejde jen o štíhlou linii, ale o nemoci srdce a cév, upozorňuje Jitka Turňová: „Při vysokém množství snědených nenasycených mastných kyselin nám hrozí zvýšená hladina cholesterolu a s tím spojené nemoci kardiovaskulárního systému. Navíc se tím zvyšuje riziko cukrovky.“

Nutriční terapeutka varuje před palmovým tukem, který se do levnějších náhražek přidává. Když si koupíme kvalitní čokoládu, která neobsahuje přidaný tuk, mlsáme zdravěji.

Jestli rádi pečete, vyzkoušejte třeba recept Jitky Turňové na tyčinky z ovesných vloček.

Domácí müsli tyčinky
20 dkg ovesných vloček
5 dkg sezamových semínek
5 dkg oříšků
Můžete přidat libovolné množství sušeného ovoce.
Směs nasucho na pánvi nebo v troubě opražíte a přidáte karamel.
To uděláte z másla, cukru a medu. Kdo drží dietu, karamel vynechá a na spojení přidá rozmačkaný banán nebo nastrouhané jablko. A kdo má rád zahuštěné mléko z konzervy, může ho se suchou směsí zamíchat. Hmotu v síle1 cmpečeme půl hodiny při 150 stupních. Potom prudce zchladíme, nakrájíme na tyčinky. Je to výborné a navíc víme, co jsme si tam dali.

Jitka Turňová, nutriční terapeutka

A kdybyste chtěli čokoládové muffiny s avokádovou šlehačkou, poslechněte si příspěvek a nechte se inspirovat.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio