Čokoláda může mít v chuti houbové tóny

4. listopad 2015
Dobré odpoledne

Čokoláda obsahuje látky, které odstraňují volné radikály. A ty nám poškozují zdraví. Dál je v ní hořčík, vápník, železo a taky například serotonin, který může za pocity štěstí. Čokoláda je léčivá ale jen v případě, že si koupíme kvalitní: „Co se kupuje v supermarketu, vůbec není čokoláda. Je to ztužená kakaová hmota, která obsahuje náhražkové oleje, laciné kakao, které se vyrábí někdy i z kakaových slupek,“ říká jihlavská čokolatiérka Vendula Burešová, která vede čokoládovnu U Kocoura Kokše.

Pro dospělé je ze zdravotních důvodů vhodnější hořká čokoláda: „Hořká čokoláda je prospěšnější, je tam víc čokoládových složek, má spoustu minerálů, antioxidantů, vitamínů. Mléčná čokoláda je zase dobrá pro děti, protože obsahuje mléko. A pro děti je rozhodně přijatelnější. Negativní roli tady hraje cukr – ten je v mléčné a bílé čokoládě zastoupen ve vyšší míře,“ vysvětluje Burešová. Když si kupujeme mléčnou čokoládu, měli bychom si podle čokolatiérky hlídat množství cukru. I čokoláda totiž může být hodně nebo málo sladká. Kvalitní kakaové boby umožňují dát méně cukru.

Večer pro zdraví sklenku červeného vína a dvacet gramů čokolády

Ideální dávka čokolády pro zdraví je 50 gramů – malá tabulka čokolády. Každý den. „Je to těžký úkol. Sedmdesátiprocentní čokoláda už vám chvíli potrvá. Zkoušela jsem i 100procentní čokoládu, ale tam 10 gramů cucáte tak hodinku,“ vzpomíná odbornice na čokoládu. 100procentní čokoláda má podle ní spoustu barevných chutí – má houbové, zemité tóny, krásně voní kyselostí. Má květinové, citrónové vůně, záleží na kvalitě a původu bobů.

Antioxidanty, které čokoláda obsahuje, pomáhají odstraňovat volné radikály, v našem těle způsobují např. rakovinu, srdeční onemocnění a tak dále. „Pokud k mlsání přistupujeme rozumně a jíme hořkou čokoládu, která má nejméně 50 procent kakaových složek, neuškodíme organizmu. Látky jako hořčík, vápník, železo jsou vyloženě prospěšné, “ říká Vendula Burešová.

Čokoláda pomůže na paměť

Čokoláda obsahuje serotonin, ten umocňuje pocity štěstí, zlepšuje myšlení a paměť. Dál v ní najdeme látku podobnou kofeinu. Jmenuje se teobromin a má povzbuzující účinek. I kofein tam najdeme, jsou tam endorfiny, které ulehčují bolest. Dohromady tato kombinace pomáhá zvládnout deprese, fyzické slabosti, bolesti hlavy a bolesti zubů. Nefunguje samozřejmě s razancí léků, ale spolu s klidem nám kakaová pochoutka může ulevit.

Závislost na čokoládě?

Možná jste někdy taky váhali nad tím, jestli už náhodou nemáte na čokoládě závislost. Podle Venduly Burešové je to spíš závislost na cukru: „ To je zabiják současnosti. Pokud si koupíte vysokoprocentní hořkou čokoládu, tak si na ní závislost nevybudujete. A pokud náhodou ano, tak to nevadí, protože jí nesníte 200 gramů denně.“

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.