Co je rebarbora - kyselé ovoce nebo zelenina?

Kdo by si nedal voňavý rebarborový koláč! Právě jaro je nejvhodnější čas pro rebarboru v kuchyni. Ale víte, že se rebarbora hodí třeba k masu, dělá se z ní i kompot nebo výtečná marmeláda? Je to rostlina, na kterou se dlouhá léta i zapomínalo.

Rebarbora neboli reveň vlnitá (Rheum rhabarbarum) pochází až z daleké Číny, pěstovala se na Sibiři a k nám byla před mnoha staletími dovezena. Dnes už je to záležitost spíš našich zahrádek, ale ještě do druhé světové války byste i u nás našli celá rebarborová pole, protože se pěstovala ve velkém jako zelenina.

Oblibu ztratila nejspíš proto, že jde o sezonní záležitost a její příjemně kyselou chuť si v kuchyni užijeme především v období května až začátku června. Ačkoliv se o ní často mluví jako o ovoci, jedná se o zeleninu.

Kyselé nebezpečí

Vytrvalou, téměř dvoumetrovou rostlinu poznáte snadno podle velkých listů, které mohou připomínat lopuch. Od lopuchu ji ale už zdálky odlišují dvoumetrová květenství, která se objevují května do června. Právě touto dobou můžeme sklízet silné šťavnaté řapíky, které bývají často načervenalé, ale barva je věc odrůdy, známé jsou zelenější i červené.

Kousky rebarbory

Pozdější sklizeň by znamenala zahrávat už si trochu se zdravím, neboť rostlina obsahuje příliš mnoho kyseliny šťavelové, která našemu organismu neprospívá. Potvrzuje to i lidová pranostika, která tvrdí, že po sv. Janu (nebo po letním slunovratu, tedy 21. června) už má rebarbora příliš mnoho kyseliny šťavelové a není tak chutná.

Pěstování

Pěstovat reveň není náročné, ale pokud ji zasadíte, se sklizní musíte počítat nejdříve za dva roky. Má ráda humózní zeminu, mírně zásaditou, dostatek vláhy a především živin. Po jarní sklizni jí dopřejme slunné místo a na podzim pořádnou dávku kompostu.

Rebarbora na záhonu

Jen tak vypěstujeme silnou rostlinu, která nás příští rok odmění mohutnými řapíky. Chcete-li si rebarboru rozmnožit, vhodným obdobím je srpem, kdy můžete trsy rozdělit a vysázet ve sponu jednoho metru.

Sladkokyselé opojení

Z rebarbory se připravuje výborná marmeláda, rosoly, kompoty, ale vůbec nejlepší je koláč s drobenkou. Zkusit můžete také rebarborovou zmrzlinu, krambl (směs rebarbory a cukru zasypaná drobenkou a pečená v troubě) nebo třeba „holštýnskou krev“. Jde o německý recept na rebarborovou marmeládu se zázvorem. Nezapomeňte si užít letošní rebarborové nebo reveňové sezony!