Cítím se být patriotem, a aby lidé měli o malinko víc rádi republiku, říká dramaturg akce Proletí 100letí Petr Píša

15. květen 2018

Rodák z Třeště Petr Píša je doslova renezanční člověk. Je dirigentem, muzikantem, hercem, zpěvákem, kapelníkem, dramaturgem a kovářem. Také vyrazil na evropskou šňůru s Divadlem bratří Formanů a prosadil se jako herec v Národním divadle.

Každý jeho projekt má speciální rukopis. A další se začíná realizovat. V současné době má plné ruce práce s přípravami oslav 100 let republiky.

S myšlenku propojit všechna okresní města na Vysočině, oslovil Kraj Vysočina právě Petra Píšu. „Mě to těší, zároveň mě to zavazuje, takže je to takovej schizofrenickej stav,“ dodává.

Jsem umanutý

Petr přiznává, že spolupráce s ním není jednoduchá, dokáže prý být i dost umanutý. Ale chce, aby každá jeho akce měla svou speciální tvář, jak sám Petr dodává: forma by měla být vyrovnaná s obsahem a něčím výjimečná, nebo jiná.

S ohledem na svoji povahu říká, že i start celé akce Proletí 100letí byl jedním velkým kompromisem. Akce začala 15. 5. 2018 od 17 hodin v parku areálu staré nemocnice v Jihlavě. Kromě doprovodného programu se můžete těšit i na výstavu, ta je tvořena 25 vlajkami, které mají symboliku vzniku samostatného Českého státu. 

Při pohledu z plošiny jsou vlajky rozprostřeny podél hranic a vytváří obrys České republiky. Na místě, kde se nachází Praha, je speciální velký gril, který je ve tvaru Československa. Právě tento gril mohou Jihlavané ještě nějakou dobu využívat. Cílem bylo toto místo přiblížit i veřejnosti. Celý projekt poběží až do podzimu roku 2018.

Hlavním symbolem oslav 100. let výročí republiky je strom

„Není to úplně můj původní nápad, ale rozvádíme grafický manuál Kraje Vysočina, do kterého přibyla právě kresba stromu, který místo svých větví drží celek ve tvaru okresů regionů. Taková mapa Kraje Vysočina. Strom se na pár měsíců rozdělí a jednotlivě větvičky se převezou do větších měst na Vysočině, kde jej barevně vyzdobí děti z místních základních škol,“ doplňuje hlavní dramaturg celého projektu.

Zmiňované jednotlivě větve, nebo trsy budou předány v Pelhřimově 8. června na Festivalu rekordů a kuriozit, 9. června ve Žďáru nad Sázavou na Den Žďáru, v Třebíči 18. srpna na Slavnosti tří kápí a nakonec 7. září v Havlíčkově Brodě  na Den památek .

Poté se 15. září strom opět spojí na jihlavském Masarykově náměstí.

Spustit audio