Čistící stroje už vyjely do ulic Pelhřimova i Havlíčkova Brodu, další města ještě s jarním úklidem vyčkávají

17. březen 2024 07:00

Na Vysočině začal jarní úklid. Nepořádek po zimě už stroje odklízejí například v pelhřimovských nebo havlíčkobrodských ulicích.

Konkrétně v Havlíčkově Brodě začali pracovníci služeb města s čištěním komunikací na začátku března a práce by měly mít hotové do konce měsíce. Havlíčkův Brod je také jediným okresním městem v kraji, které nemá jarní úklid spojený s takzvaným blokovým čištěním, takže se obyvatelé nemusí obávat odtahu svých aut.

V Pelhřimově začalo blokové čištění v pondělí, a pokud tam majitel auta neuvolní komunikaci, riskuje pokutu nebo odtah vozidla. Obyvatelé by tak měli být obezřetní až do 2. května, kdy blokový úklid v Pelhřimově končí.

Třebíč zahájí blokové čištění 25. března a najaté firmy by ho měly stihnout do 10. května. Ve Žďáře nad Sázavou začne jarní úklid města až následující měsíc, konkrétně 11. dubna. Město do něj chce zapojit i obyvatele. Nově totiž nainstaluje do ulic velkoobjemové kontejnery na bioodpad a odpad ze zeleně. Chce tím obyvatelům usnadnit úklid větví nebo trávy z jejich zahrad.

V Jihlavě podle mluvčího Služeb města Martina Málka stále ještě dobíhá zimní údržba. Tradiční jarní blokový úklid pracovníci služeb města zahájí 2. dubna a skončit by měli 31. května.

Spustit audio