Cibuli a řepu ve znojemském podzemí vystřídali nebojácní turisté

2. duben 2014
Česko – země neznámá

Na přelomu 13. a 14. století začali znojemští obchodníci se zemědělskými komoditami hloubit pod městem sklepy, ve kterých by mohli své zboží v chladu přechovávat. Propletený systém podzemních prostor pod Znojmem později posloužil také jako úkryt civilistů před válečným běsněním. Dnes se chodí do znojemského podzemí lidé bavit. Město totiž přeměnilo historické prostory na prohlídkové trasy.

Klasická prohlídková trasa je dlouhá 750 metrů a návštěvníci cestou narazí na řadu místních strašidel a dokonce i na dobovou mučírnu. Přestože je procházka podzemím trochu tajemná, nejvíc si ji užívají děti. Obvykle je prý neděsí ani strašidelné zvuky, které se ozývají z mučírny.

Navíc se nikdo nemusí bát, že by se během návštěvy podzemí ztratil: „Prohlídka se koná vždy s průvodcem, a navíc jsou tady i značené únikové východy,“ dodává s úsměvem Marcela Knotková ze Znojemské besedy, která turistickou atrakci spravuje.

Znojemské podzemí

Do znojemského podzemí se mohou vydat i milovníci adrenalinových zážitků

Ve znojemském podzemí si na své přijdou i ti, kterým nevadí stísněné prostory. „Loni v říjnu jsme zpřístupnili trojici takzvaných adrenalinových tras, návštěvníci do nich mohou vstoupit pouze s přilbou. Vybavujeme je také čelovou svítilnou, gumovými holínkami a pláštěm, aby se cestou neušpinili,“ doplňuje Marcela Knotková.

Všichni návštěvníci musí navíc před vstupem do adrenalinové části podzemí podstoupit měření, aby se zjistilo, zda se vejdou do nejužšího místa vybrané trasy.

Znojemské podzemí

Znojemské podzemí je otevřeno po celý rok, teplotní podmínky se totiž pod zemí nemění. Je tu stálá teplota 12 až 13 stupňů, a když venku mrzne, je tady opravdu příjemně. Navíc není vyloučeno, že ke stávajícím zpřístupněným prostorám přibydou v budoucnu ještě další. „Říká se, že znojemské podzemí má ve skutečnosti asi 25 kilometrů, takže máme téměř neomezené možnosti,“ dodává Marcela Knotková.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.