Chystaný prodej žďárských strojíren Číňanům provázejí velká očekávání

30. březen 2016

Téměř dva a půl tisíce zaměstnanců průmyslového gigantu Žďas ve Žďáře nad Sázavou neví, co bude dál. Na otázku, co přinese dlouho plánovaný prodej firmy do čínských rukou, jim zatím nikdo neodpovídá. Smlouvy už jsou na stole a očekávání lidí, kteří jsou na práci ve strojírnách existenčně závislí, jsou velká.

„Myslím si, že jsme s nimi vždycky měli dobrou spolupráci, hodně zakázek bylo také pro ně. Samozřejmě, že se všichni bojíme, protože každý nový vlastník si může se svým majetkem udělat, co chce. Ale myslím, že původní majitel by snad nedopustil, aby se výroba nezachovala,“ přemýšlí o dalším směřování klíčového zaměstnavatele Vysočiny Hana Smrčková.

Ve Žďasu pracuje už 32 let a změnu vlastníka už tady jednou zažila. „V roce 2002 přišel nový majitel, Železárny Podbrezová, a taky, jak se říká, nás zachránil, prosperovali jsme. Já pevně věřím, že to tak bude i při novém vlastníkovi,“ dodává.

Ve Žďasu pracují celé generace rodin, v jeho další pokračování věří i programátor Jan: „Doufám, že čínský vlastník nás posune trošku na ten východní trh. Ten trh na východě vždycky byl.“

Žďas nechal pro své zaměstnance postavit v padesátých letech celou obytnou čtvrť Stalingrad. Od roku 1977 dává práci také panu Vlastimilovi, který za ni bude rád i nadále: „Každý z těch vlastníků s firmou něco zkoušel a co přinese budoucnost, se uvidí.“

Ve firmě s třímiliardovým obratem panuje atmosféra očekávání. Co bude dál, zatím přesně neví ani odborový předák, člen dozorčí rady a lidovecký zastupitel města Rostislav Dvořák.

Výkovky z nového kovacího souboru v továrně Žďas Žďár nad Sázavou

„Lidé se ptají, zajímají se o to. Určitě si myslím, že to nebudou týdny, pokud se podepíše nějaká forma spolupráce mezi oběma prezidenty, že to bude v řádu měsíců,“ říká Dvořák a doplňuje:

„Samozřejmě že všichni očekáváme, že to bude mít svůj smysl, a s tímhle očekáváním jsme se ztotožňovali i v roce 2002, kdy přišel náš současný vlastník Železárny Podbrezová.“

Žďárské strojírny a slévárny fungují už 65. rokem. Letos už to možná bude pod vedením čínských vlastníků.

Spustit audio