Vysočina má nové město. Se šesti sty obyvateli je Lipnice nad Sázavou nejmenší v kraji

27. září 2019 06:00

Lipnice nad Sázavou na Havlíčkobrodsku se stala městem. Statut od českých orgánů získala i přesto, že má relativně málo obyvatel. Už dříve městem byla.

„My jsme vlastně jenom navázali na snahy našich předchůdců. Lipnice přestala být městem někdy v roce 1850, kdy došlo k územní reformě českého království. Takže první snahy o navrácení titulu město tady byly v roce 1854.“ A trvaly až dosud, potvrzuje starosta Lipnice nad Sázavou Zdeněk Rafaj.

Právní kličky

A po 150 letech marných snah se teď obec skutečně dočkala návratu mezi města. I když se to neobešlo bez hledání právních kliček.

„Podle stávajících parametrů musí mít město minimálně tři tisíce obyvatel, ale existují i města menší, proto jsme se pohroužili do zákona o obcích, který vlastně v současném znění umožňuje, aby se status města vrátil i obcím, které jej měly kdykoliv před rokem 1954.“

Historické důkazy

Že Lipnice dříve městem skutečně bývala, bylo jasné, vedení obce ale muselo pro předsedu poslanecké sněmovny nejprve dohledat důkazy. V archivech po nich starosta se svými kolegy pátral dva dny.

„Jsme prolouskali obtížně čitelné texty. Nejstarší listina, kterou jsme měli v ruce, byla z roku 1566, bylo to potvrzení městských privilegií vydané Františkem z Turnu. On potvrzuje práva z listopadu 1370, kdy udělil císař Karel IV. obyvatelům Lipnice městská práva.“

Průzkum mezi obyvateli

Na základě všech těchto listin nakonec Lipnice nad Sázavou statut města získala před zhruba dvěma týdny. Již dříve si vedení Lipnice dělalo průzkum i mezi místními obyvateli - pro změnu byla většina hlasujících. I když v té době chtěl úřad usilovat jen o statut městyse.

„To jsme brali jako takový mandát k tomu, že občané chtějí, aby se obci navrátil status, který v historii měla. Sice šlo v té anketě o status městyse, ale my jsme to přeskočili a zabojovali o titul město a to vyšlo,“ dodal starosta.

Zásadní dopad na život v Lipnici se neočekává. Několik úkolů ale starostu čeká. Musí nechat vyměnit razítka a také označení na budově radnice. Z obecního úřadu se totiž stal jediným podpisem šéfa sněmovny úřad městský.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio