Chloubou hasičů v Kozlově je sv. Florián. Řezbář jim ho vytvořil z kmene lípy

13. listopad 2015

Vesnice Kozlov je kousek od Ledče nad Sázavou, jen pár kilometrů od hranice kraje. Žije tam asi 150 obyvatel, ze kterých je 34 hasičů. Nejstaršímu je sedmdesát, nejmladšímu potom čtrnáct. Hasičům v Kozlově je rovných 110 let. „Pořádali jsme okrskovou soutěž, létal tu vrtulník s vyhlídkovými lety, pro děti skákací hrad, vyjížďky na koních,“ přibližuje nedávnou slávu Václav Malimánek, starosta SDH Kozlov.

Kolem kozlovské hasičárny se ale pohybují také děti a těm je rozhodně méně než čtrnáct let. „Děti tady máme, nejsou ale evidované mezi hasiči. Ale soutěží, mají družstvo. Průměrný věk je pět let,“ dodává k malým hasičům s podobnými čepicemi starosta Malimánek.

Děti z Kozlova

„Úspěšně provedly hasičský útok. Tento tým byl nejnadšenější a sklidil největší potlesk,“ směje se.

V Kozlově je opravený obecní dům

Hasiči mají k dispozici menší hasičárnu, která je v podstatě jen lépe vybavenou garáží. Zbytek zázemí je v opraveném obecním domě. „Určitě chci za všechno poděkovat našemu starostovi obce, který je takovým naším stmelovačem.“

V koutě stojí sv. Florián

Chloubou hasičů v Kozlově je socha sv. Floriána, patrona hasičů. „To jsme si dali vyřezat tady v Ledči od řezbáře. Je z místního stromu, který jsme pokáceli, z lípy,“ přibližuje Václav Malimánek.

O letité auto se staráme pečlivě

Hasiči v Kozlově mají k dispozici auto s označením CAS 25, které je staré 54 let. Jedná se o klasickou automobilní stříkačku s velkou kabinou pro devět lidí. „Staráme se o něj svědomitě, s láskou,“ říká Martin Tvrdík, hasičský strojník.

Hasiči z Kozlova

Uvnitř velké kabiny je devět míst. Pokud jedou Kozlovští k zásahu, v pohodě se po cestě převléknou do obleků a pak mohou hasit. Například letos v létě to bylo potřeba. „Na vrchu vidíte vodní dělo, které se používá ve chvíli, kdy je potřeba stříkat do dálky. Letos v létě jsme toho využili několikrát.“

Dobrovolné hasiče z Kozlova můžete až do pátku 20. listopadu 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) KOZLOV na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.