Chátrající jindřichohradeckou úzkokolejku začali udržovat dobrovolníci

23. květen 2023 11:49

O trať úzkokolejky na pomezí Vysočiny a Jihočeského kraje se už tři čtvrtě roku nikdo nestará. Její provozovatel je v insolvenci, koleje a nádraží zarůstají plevelem, na trati leží vyvrácené stromy. O víkendu tam proto poprvé přijela parta železničních fanoušků. Na záchraně unikátní dráhy pracují zadarmo.

„Chtěli jsme pomoct kamarádovi. Je to hlavně o lidech, že se po dlouhé době potkáme a děláme i něco pro dobrou věc. Přeci jenom, úzkokolejka je odkaz našich předků,“ říká Marek Červenka, který pracuje s křovinořezem na nádraží v Kamenici nad Lipou.

Dobrovolníky dal dohromady železniční nadšenec, dobrodruh, cestovatel a podnikatel Albert Fikáček. „My děláme brigády pravidelně. Většinou jde o věci, které nemají ekonomickou sílu, aby se o sebe postaraly samy, třeba stavíme saunový vagon nebo děláme festivalovou vlečku na louku v Dačicích. Sem jsme přišli hlavně pozvednout bojovou morálku místního osazenstva a počítáme s tím, že pokud nám to bude umožněno, budeme jezdit na brigády přes léto,“ vysvětluje.

Údržbové práce na úzkokolejce museli povolit správci dráhy. „Z jejich strany to nebyl žádný problém. Zaměstnanci nám všechno vysvětlili, půjčili nám vybavení, někteří pracují s námi. My tady vidíme světlo na konci tunelu a cílem, aby bylo všechno připravené, až ten konec tunelu nastane,“ popisuje Albert Fikáček.

Kdy a jestli vůbec se na jindřichohradeckou úzkorozchodnou trať vrátí vlaky, je ale velkou neznámou. Jisté je jenom jedno – letos to určitě nebude.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související