Český bramborový salát je hustý, řekl na Regionu kuchař Pavel Mareš

23. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Česká štědrovečerní tabule se neobejde bez bramborového salátu. Každý z nás ho dělá po svém. Někdo do něj přidá hořčici, někdo ho má rád i se salámem. Ale jedno je jisté, ten náš český bramborový salát je ze všech nejhutnější!

„Bramborových salátů je spousta. U nás kraluje ten správně hutný plný všeho, co máme rádi. Ve světě je spíše připravován v té odlehčenější formě. U nás je to majonéza, jogurt, hořčice nebo zakysaná smetana, ve světe používají spíše odlehčené takzvané trendy saláty s olivovým olejem, různými dresinky, smíchané se zeleninou, aby to nebylo takové hutné. My v České republice jsme tím naším doslova hustým bramborovým salátem řekl bych ojedinělí,“ usmívá se kuchař Pavel Mareš.

Tradiční bramborový salát

Základem jsou brambory vařené ve slupce. „Pokud možno den předen, aby se trochu odležely. Ale na druhou stranu je lepší loupat je ještě vlažné,“ říká Pavel a pokračuje: „K nim se přidává postupně zelenina a z toho jsou dvě varianty, buď volíme čerstvou nebo sterilovanou zeleninu. Se sterilovanou zeleninou je to o tom nálevu, který také ochutí salát, já jsem ale pro tu čerstvou. Dále nesmí chybět vařené vejce, lák z okurek, cibule, a pak dle chuti, co kdo rád, ocet, majonéza, hořčice, zakysaná smetana, je mnoho variant. Záleží tedy na každém, co mu chutná.“

Teplý salát z Rakouska a nebo ředkvičkový z Ameriky

„V Rakousku dělají teplý salát, do brambor lijí ještě horký dresing, do toho přidávají cibulku, hořčici, vývar hodně sladkokyselý, a posypou pažitkou nebo petrželkou. Je bez majonézy a okurek.“

V některých částech Ameriky například dělají salát opět lehčí formou, přidávají do brambor ředkvičky, okurky, citrónovou šťávu, pracují i s olivovým olejem, salát je většinou bez majonézy. Spíše dávají přednost nádivkám a pečeným sladkým bramborám.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.