Český bramborový salát je hustý, řekl na Regionu kuchař Pavel Mareš

23. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Největší audioportál na českém internetu

Bramborový salát | Foto: Ladislav Bába

Bramborový salát není zdaleka jen jídlo Čechů, podle kuchaře Pavla Mareše se jí po celém světě. V poradně upozornil na to, že ale většinou bývá lehčí než ten náš majonézový. Používá se olivový olej, různé dresinky apod.

Česká štědrovečerní tabule se neobejde bez bramborového salátu. Každý z nás ho dělá po svém. Někdo do něj přidá hořčici, někdo ho má rád i se salámem. Ale jedno je jisté, ten náš český bramborový salát je ze všech nejhutnější!

„Bramborových salátů je spousta. U nás kraluje ten správně hutný plný všeho, co máme rádi. Ve světě je spíše připravován v té odlehčenější formě. U nás je to majonéza, jogurt, hořčice nebo zakysaná smetana, ve světe používají spíše odlehčené takzvané trendy saláty s olivovým olejem, různými dresinky, smíchané se zeleninou, aby to nebylo takové hutné. My v České republice jsme tím naším doslova hustým bramborovým salátem řekl bych ojedinělí,“ usmívá se kuchař Pavel Mareš.

Tradiční bramborový salát

Základem jsou brambory vařené ve slupce. „Pokud možno den předen, aby se trochu odležely. Ale na druhou stranu je lepší loupat je ještě vlažné,“ říká Pavel a pokračuje: „K nim se přidává postupně zelenina a z toho jsou dvě varianty, buď volíme čerstvou nebo sterilovanou zeleninu. Se sterilovanou zeleninou je to o tom nálevu, který také ochutí salát, já jsem ale pro tu čerstvou. Dále nesmí chybět vařené vejce, lák z okurek, cibule, a pak dle chuti, co kdo rád, ocet, majonéza, hořčice, zakysaná smetana, je mnoho variant. Záleží tedy na každém, co mu chutná.“

Teplý salát z Rakouska a nebo ředkvičkový z Ameriky

„V Rakousku dělají teplý salát, do brambor lijí ještě horký dresing, do toho přidávají cibulku, hořčici, vývar hodně sladkokyselý, a posypou pažitkou nebo petrželkou. Je bez majonézy a okurek.“

V některých částech Ameriky například dělají salát opět lehčí formou, přidávají do brambor ředkvičky, okurky, citrónovou šťávu, pracují i s olivovým olejem, salát je většinou bez majonézy. Spíše dávají přednost nádivkám a pečeným sladkým bramborám.